Joutsenon Opistolla sain keskittyä taiteen luomiseen mukavien kavereiden kanssa

07.12.2021

Opiskelin Joutsenon Opistossa lukuvuonna 2020-21 kuvataidelinjalla. Valmistuin lukiosta 2020 toukokuussa, jolloin tiesin jo lähteväni syksyllä Joutsenoon. Ennen Opistoon tuloa olin suorittanut käsityötaiteen perusopetuksen kansalaisopistossa kotipaikkakunnallani Porissa.

En ollut varma tulevasta alavalinnastani lukion jälkeen, joten päätin keskittyä kuvataiteeseen kansanopistossa vuoden ajan. Olen aina ollut kiinnostunut taiteista ja itsensä ilmaisusta, joten haku kuvataidelinjalle tuntui minulle luonnolliselta valinnalta. Sain aikaa miettiä tulevaisuuttani sekä hengähdystauon lukion jälkeen. Toivoin myös maisemanvaihdosta omalta kotipaikkakunnaltani luoden samalla uusia ihmissuhteita. Lisäksi minua kiehtoi päästä kehittämään omia kiinnostuksen kohteitani ilman arvosanatavoitteita tai suuria aikarajapaineita. Halusin tietää olisiko kuvataide minulle reitti, jota lähtisin seuraavaksi seuraamaan. Toisena vaihtoehtona minulla oli tekstiileihin suuntautuvat opinnot.

Koen vuoden vaikuttaneeni minuun syvästi. Heitin itseni aivan tuntemattomaan paikkaan niin maantieteellisesti kuin ihmissuhteidenkin kannalta. Sain keskittyä taiteen luomiseen todella mukavien opiskelukavereiden kanssa aivan Saimaan rannalla. Harmikseni vuosi jäi läsnäololtaan osittain lyhyeksi koronan vaikutuksesta, mutta koen silti saaneeni hyvää opetusta. Toisaalta etäopetus mahdollisti luennon kuuntelun vaikkapa lähimaastossa lenkkeillen.

Mieleeni jäi Joutsenosta erityisesti yhteisöllisyys, joka huokui niin taidetalolla kuin ruokalassa. Oppilaat tunnettiin nimeltä ja opettajien kanssa oli mahdollista keskustella myös muusta kuin opetettavasta asiasta. Koen, että olen itsenäisempi Opistovuoden jälkeen, vaikka sitäkin ennen olin itse hoitanut omat asiani.
Rikkautena sain uusia ihmisiä elämääni sekä opin joustamaan asioista asuntolassa, jossa asui lisäkseni muutama kymmenen oppilasta. Oli kätevää mennä koputtamaan viereiselle ovelle, jos tarvitsi esimerkiksi kauppaseuraa tai kaveria salille. Koin myös todella merkitykselliseksi yhteiset ruokailuhetket erityisesti iltaisin, samalla päivän kuulumisia jakaen. Tämän asumiskokemuksen myötä olen tulevaisuudessa myötämielisesti muuttamassa mahdollisesti jonkun toisen kämppikseksi tai johonkin samankaltaiseen asumismuotoon.

Koen opistovuoden tukeneen tavoitteitani hyvin, koska vuosi auttoi minua päättämään, mitä haluan seuraavaksi tehdä. Harjoitukset, joita teimme tunneilla olivat samantyyppisiä, joita pääsykokeissa edellytettiin. Ja mikä tärkeintä minulle jäi elinikäiset muistot opistovuodesta!

Tällä hetkellä opiskelen Lapin yliopistossa Rovaniemellä muotia, tekstiilitaidetta ja materiaalitutkimusta. Näin muutaman kuukauden opiskelun jälkeen voin sanoa alavalinnan olleen oikea, vaikka se ei suoranaisesti kuvataidetta olekaan. Taidot, joita olen Joutsenossa oppinut ovat hyödyllisiä, koska piirrämme ja suunnittelemme paljon. Lisäksi, jos minua kiinnostaa vielä opiskella kuvataidetta on sekin Rovaniemellä mahdollista.

-Lotta

Lisää blogeja

1 vuotta sitten

Christmas

Tällä kertaa englannin opettajamme Mohammad palaa itselleen tärkeään jouluun liittyvään muistoon, ja miettii päättyvän vuoden kohokohtia.

2 vuotta sitten

Vuosi English Language and Communication -linjalla

Laurin tavoite on päästä opiskelemaan englantia. Joutsenon Opistolta hän sai mukaansa valtavan määrän tietoa ja eväitä tulevia opintoja varten.

1 vuotta sitten

Haaveista totta

Marjaana hyppäsi työelämästä vuodeksi opintojen pariin täydentämään omaa osaamistaan. Nyt Marjaanalla on taskussaan englannin kielen opettajan pätevyys.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista