Joutsenon Opistolla sain keskittyä taiteen luomiseen mukavien opiskelukavereiden kanssa

07.12.2021

Opiskelin Joutsenon Opistossa lukuvuonna 2020-21 kuvataidelinjalla. Valmistuin lukiosta 2020 toukokuussa, jolloin tiesin jo lähteväni syksyllä Joutsenoon. Ennen Opistoon tuloa olin suorittanut käsityötaiteen perusopetuksen kansalaisopistossa kotipaikkakunnallani Porissa.

En ollut varma tulevasta alavalinnastani lukion jälkeen, joten päätin keskittyä kuvataiteeseen kansanopistossa vuoden ajan. Olen aina ollut kiinnostunut taiteista ja itsensä ilmaisusta, joten haku kuvataidelinjalle tuntui minulle luonnolliselta valinnalta. Sain aikaa miettiä tulevaisuuttani sekä hengähdystauon lukion jälkeen. Toivoin myös maisemanvaihdosta omalta kotipaikkakunnaltani luoden samalla uusia ihmissuhteita. Lisäksi minua kiehtoi päästä kehittämään omia kiinnostuksen kohteitani ilman arvosanatavoitteita tai suuria aikarajapaineita. Halusin tietää olisiko kuvataide minulle reitti, jota lähtisin seuraavaksi seuraamaan. Toisena vaihtoehtona minulla oli tekstiileihin suuntautuvat opinnot.

Koen vuoden vaikuttaneeni minuun syvästi. Heitin itseni aivan tuntemattomaan paikkaan niin maantieteellisesti kuin ihmissuhteidenkin kannalta. Sain keskittyä taiteen luomiseen todella mukavien opiskelukavereiden kanssa aivan Saimaan rannalla. Harmikseni vuosi jäi läsnäololtaan osittain lyhyeksi koronan vaikutuksesta, mutta koen silti saaneeni hyvää opetusta. Toisaalta etäopetus mahdollisti luennon kuuntelun vaikkapa lähimaastossa lenkkeillen.

Mieleeni jäi Joutsenosta erityisesti yhteisöllisyys, joka huokui niin taidetalolla kuin ruokalassa. Oppilaat tunnettiin nimeltä ja opettajien kanssa oli mahdollista keskustella myös muusta kuin opetettavasta asiasta. Koen, että olen itsenäisempi Opistovuoden jälkeen, vaikka sitäkin ennen olin itse hoitanut omat asiani.
Rikkautena sain uusia ihmisiä elämääni sekä opin joustamaan asioista asuntolassa, jossa asui lisäkseni muutama kymmenen oppilasta. Oli kätevää mennä koputtamaan viereiselle ovelle, jos tarvitsi esimerkiksi kauppaseuraa tai kaveria salille. Koin myös todella merkitykselliseksi yhteiset ruokailuhetket erityisesti iltaisin, samalla päivän kuulumisia jakaen. Tämän asumiskokemuksen myötä olen tulevaisuudessa myötämielisesti muuttamassa mahdollisesti jonkun toisen kämppikseksi tai johonkin samankaltaiseen asumismuotoon.

Koen opistovuoden tukeneen tavoitteitani hyvin, koska vuosi auttoi minua päättämään, mitä haluan seuraavaksi tehdä. Harjoitukset, joita teimme tunneilla olivat samantyyppisiä, joita pääsykokeissa edellytettiin. Ja mikä tärkeintä minulle jäi elinikäiset muistot opistovuodesta!

Tällä hetkellä opiskelen Lapin yliopistossa Rovaniemellä muotia, tekstiilitaidetta ja materiaalitutkimusta. Näin muutaman kuukauden opiskelun jälkeen voin sanoa alavalinnan olleen oikea, vaikka se ei suoranaisesti kuvataidetta olekaan. Taidot, joita olen Joutsenossa oppinut ovat hyödyllisiä, koska piirrämme ja suunnittelemme paljon. Lisäksi, jos minua kiinnostaa vielä opiskella kuvataidetta on sekin Rovaniemellä mahdollista.

-Lotta

Lisää blogeja

2 kuukautta sitten

Vuosi psykologian linjalla selkeytti ajatuksiani siitä, miten ja millaiseksi tulevaisuuttani haluan rakentaa

Opistovuoden aikana Hanna sai uusia ystäviä, hauskoja muistoja, suoritettua psykologian perusopinnot ja tukea psykologian pääsykokeeseen harjoitteluun.

1 vuotta sitten

Tuomas löysi oppimisen riemun opiskellessaan Joutsenon Opistossa

Tuomas opiskeli Joutsenon Opistossa yhden lukuvuoden aikana sekä kasvatustieteen että psykologian perusopinnot ja koki vuoden Joutsenossa olleen itselleen arvokas.

9 kuukautta sitten

Terveiset korean kielen ja kulttuurin linjalla opiskelleelta Inkalta!

Inkan löysi Joutsenon Opiston korean kielen ja kulttuurin linjan ja tunsi unelmiensa täyttyneen.

2 kuukautta sitten

Mariellan, Miran ja Annin h-hetki koittaa japanin kielen puhetilaisuudessa!

Kiinnostus japanin kieltä kohtaan muuttui intensiivisiksi opinnoiksi, jotka toivat eteen mieleenpainuvan tilaisuuden esiintyä yleisön edessä, milläpä muulla kuin japanin kielellä.