Edetään ekoina -linja

Tartu toimeen kestävän elämän rakentamiseksi!

Opinnoissa syvennytään ekologiseen ajatteluun ja ihmisen ja luonnon yhteyteen. Linjalla korostuu käytännön osaamisen ja käsillä tekemisen merkitys tulevaisuuden taitojen ja planetaarisen toimijuuden kehittämisessä. Linjan opinnot soveltuvat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ympäristöstä, luonnossa olemisesta ja kestävämmän elämän elämisestä. Opiskelu sopii niin välivuotta viettäville, arjen hektisyydestä irtautumista kaipaaville, omia kiinnostuksen kohteitaan tutkiskeleville kuin työelämän nivelvaiheissa oleville. Edetään ekoina -linja toimii myös hyvänä väylänä ympäristöalan ja kestävyystieteen opintoihin.

#edetäänekoina

Edetään ekoina -linja 19.8.2024—16.5.2025

Linjalla opitaan keskeisimmät kestävän elämäntavan perusteet sekä luodaan kokonaan uusia kestäviä olemisen tapoja. Oppisisällöt peilaavat ekososiaalisen sivistyksen arvoja ja rakentuvat mukaillen planetaarisen sosiaalipedagogiikan oppimisprosessin eri ulottuvuuksia ja tasoja. Opintovuoden aikana rakennetaan ymmärrystä ihmisen ja ympäristön toiminnasta, omasta osallisuudesta maailmankansalaisena sekä harjoitellaan taitoja, joilla voi elää todeksi kestävää elämää. Kestävän elämän lähtökohdaksi tunnistetaan laadukas ja merkityksellinen elämä, joka koostuu yksilön kokemasta hyvinvoinnista ja motivaatiosta olla luomassa kestävämpää tulevaisuutta.

Lukuvuoden aikana kuljetaan toisiinsa kytkeytyvä kolmiulotteinen polku, jonka ulottuvuudet ovat tietojen ja ymmärryksen laajeneminen, ekoina elämisen opettelu sekä työkalut ekoina elämiseen. Polkujen yhteisenä päätepisteenä on oman merkityksellisyytensä tiedostava hyvinvoiva ihminen, joka soveltaa ekoina elämisen tietoja, taitoja ja työkaluja vielä opistovuoden jälkeenkin.

Tieteellisen näkökulman ja konkreettisten taitojen harjoittelun lisäksi linjalla painotetaan luovaa tekemistä ja luonnossa olemista. Linjalla käytetään kokemuksellisen oppimisen ja elämyspedagogiikan menetelmiä ja tuetaan oppijan moninäkökulmaisen ajattelun kehittymistä sekä kykyä olla läsnä olennaisen äärellä. Linjan opintoihin sisältyy kaikille yhteisiä yleissivistäviä opintoja ja opintojen ohjausta, jonka lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella valinnaisia aineita opiston kaikille tarjottavista kursseista.


Opintosisällöt ja opetussuunnitelma
Alla olevista alasvetovalikoista näet opintolinjan opintoihin sisältyvät kurssit sekä tarjolla olevat valinnaisaineet. Opetussuunnitelmassamme on kerrottu linjakohtaisista opintosisällöistä ja niiden tavoitteista tarkasti.
Tutustu opetussuunnitelmaan.


Ilmoittautuminen opintoihin

Ilmoittautuminen lukuvuoden 2024-2025 koulutukseen alkaa 1.3.2024. Linjan opintoihin ilmoittaudutaan opiston verkkosivujen kautta sähköisellä lomakkeella. Opiskelijat hyväksytään ilmoittautumisten perusteella, pääsykokeita ei ole. Päätös opiskelijavalinnasta tehdään kahden viikon sisällä ilmoittautumisen saapumisesta.

Muina aikoina vapaita opiskelupaikkoja voi tiedustella toimistostamme p. 045 844 2993 tai opisto(at)joutsenonopisto.fi.

Opetus alkaa, jos osallistujia on riittävästi.

Ilmoittaudu opintoihin kysy lisää

Anna oma panoksesi kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi

ASUMINEN JA TÄYSIHOITO

Voit asua opintojesi ajan opiston asuntolassa täysihoidossa ja harjoitella näin omillaan asumista. Asuntolaelämä on kuitenkin yhteisöllistä ja asuntolakavereista on myös seuraa ja apua. Täysihoito sisältää koulutuksen lisäksi majoituksen viihtyisässä asuntolassamme yhden 1 tai 2 hengen huoneessa sekä päivittäiset ateriat opiston ruokalassa.

Majoitustilat ovat käytettävissä koko opiskeluajan, eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomiksi.

Lue lisää asumisesta

OPISKELUN KUSTANNUKSET

Opistomaksu määräytyy koulutuksen, ruokailun ja asumisen perusteella, ja myös suurin osa oppimateriaaleista sisältyy opistomaksuun.

Opintojen rahoituksessa sinua auttavat toisen asteen opintotuki sekä kansanopistossa asuvien asumislisä (tai omassa asunnossa Kelan yleinen asumistuki). Toisen asteen opintotuki ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettävien opintotukikuukausien määrää.

Lue lisää maksuista ja rahoituksesta

Lukuvuosi 2023-2024 Edetään ekoina -linjalla

"Olemme viettäneet aikaa luonnossa useita kymmeniä tunteja. Tämä aika on pitänyt sisällään mustikoiden, puolukoiden, karpaloiden ja sienien keräämistä, retkeilyä, ruoanlaittoa Trangialla, tulenteon harjoittelua, suunnistamista. Silti tämän kaiken lisäksi ehdimme perustamaan opistolle kierrätysmyymälän, leipomaan, laittamaan kasvisruokaa, tunnistamaan kasviproteiineja kaupassa, ompelemaan, parsimaan, pilkkimään, perustamaan puutarhan ja mitä olennaisinta käymään keskusteluita, jotka syvensivät tämän kaiken toiminnan merkitystä.

Oman kokemuksen reflektointi, tunteiden tunnistaminen ovat yhtä tärkeässä roolissa kuin itse tekeminen. Vasta silloin kokemuksesta muodostuu kokonainen, kun sen herättämät, sisällämme, kokemat asiat käydään läpi. Sisältämme löytyykin avain tähän kaikkeen tekemiseen, mistä muodostuu maailmaa ja olemistamme uudistavaa voimaa. Halu toimia paremmin, vastuullisemmin ja myötätuntoisemmin lähtee meistä itsestämme ja tällä linjalla tarkoituksenamme on herättää tuo halu. Lähde siis rohkeasti tälle matkalle, joka auttaa sinua tunnistamaan omia vahvuuksia, mutta myös ottamaan haltuun maailmaamuuttavia taitoja!"

-Joanna, Edetään ekoina -linjan opettaja

Yhteistyökumppanit

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista