Joutsenon Opisto on kestävän kehityksen oppilaitos

 
Juuret ja sijainti

Joutsenon Opisto on perinteikäs mutta tulevaisuuteen katsova kansanopisto, joka perustettiin vuonna 1950 Pöyhiänniemen tilan alueelle. Lappeenrannan Joutsenon kaupunginosassa sijaitseva viihtyisä opistokampuksemme on luonnonläheisellä alueella, aivan Saimaan äärellä. Pihapiiristä ja asuntolan ikkunoista voit seurata kuinka vuodenajat muuttavat kaunista järvimaisemaa ja vain muutamalla askeleleella pääset ulkoilemaan ja liikkumaan lähiluontoon tai nauttimaan aamu- tai iltauinneista. Luonnonläheisyys onkin meille voimavara, ja opistomme vastuullisuuslupaukseen sisältyy myös kestävän kehityksen vaaliminen ja edistäminen.

Opiskelurauhan takaava ympäristömme ei kuitenkaan ole eristäytynyt tai etäinen. Joutsenon keskustaan on matkaa noin 2,5 kilometriä. Linja-autopysäkki sekä rautatieasema ovat kävelymatkan päässä, ja julkisten liikennevälineiden yhteydet lähimpiin kaupunkeihin, Lappeenrantaan ja Imatralle, ovat säännölliset. Opiskelijoillamme on myös mahdollisuus lainata opiston polkupyöriä.

Meille on tärkeää tuoda paikallisuutta ja paikallishistoriaa opiskelijoidemme tietoisuuteen. Alueen historia näkyy opistollamme muun muassa rakennusten nimissä ja kuvataiteen tiloiksi kunnostetussa, Taidetaloksi nimetyssä tunnelmallisessa entisessä navetassa. Paikallisuus näkyy myös ruokapalveluissamme: keittiömme käyttää tuoreita raaka-aineita, ja haluamme osaltamme vahvistaa puhtaan lähellä tuotetun ruoan asemaa suosimalla mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa ja lähituottajia.

Kesäisin Joutsenon Opiston kampusalue on täynnä elämää, kun vietämme Joutsenon Taidekesää. Läpi kesän kestävä Taidekesä sisältää lukuisia musiikin- ja taiteen kursseja sekä yleisötilaisuuksia.

Joutsenon Opisto on poliittisesti ja ideologisesti sitoutumaton kansanopisto.

 

Opiskelijaryhmä rykelmässä rantakalliolla iloisissa tunnelmissa.
 

 

Yhteisöllisyys ja vastuullisuus

Opiston yhteisöllinen ilmapiiri näkyy kaikkien, niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan keskuudessa. Opintojen ja asuntolan yhteisöllisyyttä kiitelläänkin opiskelijoiden toimesta vuosi toisensa jälkeen, ja tämä on meille kunnia-asia jota haluamme vaalia jatkossakin. Tavoitteenamme on, että kaikki opiskelijat kokevat tulevansa nähdyksi ja kuulluksi, kokevat olevansa tasavertaisia ja saavat tukea opintoihinsa. Toivomme myös, että opiskelijoiden on helppo lähestyä opiston henkilöstöä, niin opettajia kuin muuta henkilökuntaa, oli asia mikä tahansa.

Haluamme olla ekososiaalisen sivistyksen edelläkävijä vuoteen 2035 mennessä. Ekososiaalisen sivistyksen arvoihin ja toiminnan periaatteisiin lukeutuvat vastuullisuus, kohtuullisuus ja ihmistenvälisyys. Peilaammekin kaikkea toimintaamme vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kautta, olipa kyse ruokapalveluista, rakennusten energiaratkaisuista tai linjojemme oppisisällöistä. Vastuullinen toimintamme perustuu jatkuvan parantamisen periaatteeseen. Opiskelijoidemme hyvinvointi on meille tärkeää ja keräämme opiskelijoiltamme säännöllisesti palautetta ja teemme niiden perusteella tarvittavia toimenpiteitä. Meillä sanat muuttuvat konkreettisiksi teoiksi!

 

Ryhmä opiskelijoita ringissä salin lattialla, kädet ringin keskustaa kohti

 

 

 

Tutustu kansanopisto-opiskeluun!