Opistomaksut ja rahoitus 

Opintojen kustannukset määräytyvät koulutuksen, ruokailun ja asumisen perusteella. Täysihoidossa asuvan opiskelijan maksuun sisältyvät asumisen ja koulutuksen lisäksi kolme päivittäistä ateriaa sekä päiväkahvi.

Vaikka opiskelu kansanopistossa on maksullista, on keinoja joiden avulla opiskelun kustannuksia saadaan katettua. Koska opiskelu Joutsenon Opistossa on päätoimista opiskelua, olet oikeutettu hakemaan Kelan opintotukea ja asumislisää. Lisäksi lukuvuonna 2023-2024 opisto on myöntänyt opiskelijoille opintoseteliavustusta enimmillään jopa 400 € kuukaudessa. Lue tukimuodoista ja avustuksista lisää vierittämällä tätä sivua alaspäin.

Rahoituksen tukimuodot


Opintotuki

Voit saada opintoihin Kelan myöntämää opintotukea. Opintotukeen sisältyvät 2. asteen opintoraha, asumislisä ja opintolaina.

  • 1.8.2023 alkaen muualla kuin vanhempiensa luona asuva 18 vuotta täyttänyt opiskelija saa 2. asteen opintorahaa 279 €/kk. Opintoraha on veronalaista tuloa.
  • Opintotuen asumislisä on opiston asuntolassa asuvalle 89 €/kk. Muualla kuin opiston asuntolassa asuva opiskelija kuuluu yleisen asumistuen piiriin.
  • Voit saada opintoihisi myös opintolainaa (eli opintolainan valtiontakauksen).

Opintotukeen vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa ikä, asumismuoto, onko huollettavia lapsia ja Kelan kalenterivuodelle määrittämä vuosituloraja. Lue lisää opintotuen muodoista.

Huomioithan, että kansanopisto-opintoihin saatu opintotuki ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettävien opintotukikuukausien määrää, sillä kansanopisto-opintoihin myönnettävä opintotuki on toisen asteen opintotukea!


Opintoseteliavustus

Opistolla on käytössään opintoseteliavustus, jota voit hakea kattamaan osan opistomaksuista. Olet oikeutettu hakemaan opintoseteliavustusta jos olet työtön, peruskoulun päättänyt, sinulla on oppimisvaikeuksia tai olet eläkkeellä. Opintoseteliavustusta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella rehtorilta (ohjeet alempana).

Opintoseteliavustusta on jaettavissa tietty määrä lukuvuosittain. Opiskelijoille myönnettävä avustusumma riippuu lukuvuosittain hakijoiden kokonaismäärästä sekä siitä, asuuko opiskelija opiston asuntolassa vai jossain muualla. Avustusta myönnetään hakujärjestyksessä niin monelle, kuin määrärahaa on käytettävissä. Lukuvuonna 2023-2024 myönnettävä avustus on ollut enimmillään jopa 400 € kuukaudessa. Opintoseteliavustuksen myöntöön liittyvät asiat lukuvuodelle 2024-2025 vahvistetaan huhti-toukokuussa.


Aikuiskoulutustuki ja opiskelu työttömyysetuudella

Jos sinulla on riittävä työhistoria ja olet työelämässä oleva palkansaaja tai yrittäjä, voit saada oikeuden hakea aikuiskoulutustukea. Kansanopistojen tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa voidaan opintoja tukea aikuiskoulutustuella, jos koulutus on ammatillista osaamista ja pätevyyttä lisäävää.  Lue lisää aikuiskoulutustuesta.

Huom. Aikuiskoulutustukeen liittyvä lakimuutos on tällä hetkellä keskeneräinen, joten tilannetta kannattaa seurata esimerkiksi aikuiskoulutus.fi-sivuston kautta.

Omaehtoisia opintoja voi tietyin edellytyksin opiskella menettämättä työttömyysetuutta. Lue lisää työttömyysetuudella opiskelusta.

Näin haet opintoseteliavustusta

Opintoseteli haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka osoitetaan opiston rehtorille ja lähetetään sähköpostitse osoitteeseen: opisto@joutsenonopisto.fi.

Otsikoi sähköpostisi ”Opintosetelihakemus”. Kerrothan hakemuksessa itsestäsi, aiemmasta koulutustaustastasi, elämäntilanteestasi, mahdollisen työttömyytesi kestosta ja motivaatiostasi opiskella hakemallasi linjalla Joutsenon Opistossa.

 Opintosetelin myöntäminen edellyttää vähintään yhden edellä mainitun hakukriteerin täyttymistä. Voit hakea opintoseteliä, kun olet saanut opistolta hyväksymiskirjeen ja olet vahvistanut opistolle ottavasi opiskelupaikan vastaan. Avustuksen myöntämisestä ilmoitetaan hakijalle sähköpostilla. Opintoseteliavustuksen saaminen ei estä normaalin opintotuen saamista kansanopisto-opintoihin.

 

Opistomaksut lukuvuonna
2024—2025

Täysihoidossa asuvan opiskelijan maksuun sisältyvät asumisen ja koulutuksen lisäksi kolme päivittäistä ateriaa (aamiainen, lounas, päivällinen) sekä päiväkahvi. Myös suurin osa oppimateriaaleista sisältyy maksuun. Majoitustilat ovat opistolla asuvan opiskelijan käytettävissä koko opiskeluajan. Opiston asuntolassa asuva opiskelija on oikeutettu saamaan myös opintotuen asumislisää.

Koko lukuvuoden mittaisen koulutuksen ajalta maksettavia viikkoja kertyy 35. Opistomaksu laskutetaan lukuvuoden aikana kahdeksassa (8) tasasuuruisessa erässä. Maksun eräpäivä on aina kuukauden 5. päivä.

A-HINTA
sisältää opetuksen, ruokailut (täysihoito) ja asumisen 1 hh
6400 € / lukuvuosi
Maksuerä 800 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

B-HINTA
sisältää opetuksen, ruokailut (täysihoito) ja asumisen 2 hh
5528 € / lukuvuosi
Maksuerä 691 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

C-HINTA
sisältää opetuksen, lounaan ja päiväkahvin
3448 € / lukuvuosi
Maksuerä 431 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista