Opistomaksut ja rahoitus 

Opintojen kustannukset määräytyvät koulutuksen, ruokailun ja asumisen perusteella. Täysihoidossa asuvan opiskelijan maksuun sisältyvät asumisen ja koulutuksen lisäksi kolme päivittäistä ateriaa sekä päiväkahvi.

Vaikka opiskelu kansanopistossa on maksullista, on keinoja joiden avulla opiskelun kustannuksia saadaan katettua. Opintoihin saa Kelan opintotukea ja lukuvuonna 2023-2024 opisto myöntää opiskelijoilleen opintoseteliavustusta enimmillään jopa 400 € kuukaudessa. Lue tukimuodoista ja avustuksista lisää vierittämällä tätä sivua alaspäin.

Huom. Lukuvuoden 2023-2024 painetun esitteen hinnastoon oli valitettavasti jäänyt virhe hinta 2:n maksuerän kohdalle. Alla hinnasto, jossa tiedot ovat oikein.

Rahoituksen tukimuodot


Opintotuki

Opintoihin voit saada Kelan myöntämää opintotukea. Opintotukeen sisältyvät 2. asteen opintoraha, asumislisä ja opintolaina (eli opintolainan valtiontakaus).

1.8.2023 alkaen muualla kuin vanhempiensa luona asuva 18 vuotta täyttänyt opiskelija saa 2. asteen opintorahaa 279€/kk. Opintoraha on veronalaista tuloa.

Opintotuen asumislisä on opiston asuntolassa asuvalle 89,00 €/kk. Muualla kuin opiston asuntolassa asuva opiskelija kuuluu yleisen asumistuen piiriin.

Kansanopisto-opintoihin saatu opintotuki ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettävien opintotukikuukausien määrää, sillä kansanopisto-opintoihin myönnettävä opintotuki on toisen asteen opintotukea!

Voit saada opintoihisi myös opintolainaa (eli opintolainan valtiontakauksen).

Lue lisää opintotuen muodoista.

 

Aikuiskoulutustuki ja opiskelu työttömyysetuudella

Jos sinulla on riittävä työhistoria ja olet työelämässä oleva palkansaaja tai yrittäjä, voit saada oikeuden hakea aikuiskoulutustukea. Kansanopistojen tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa voidaan opintoja tukea aikuiskoulutustuella, jos koulutus on ammatillista osaamista ja pätevyyttä lisäävää. Lue lisää aikuiskoulutustuesta.

Lue lisää työttömyysetuudella opiskelusta.

 

Opintoseteliavustus

Voit hakea opistolta myös opintoseteliavustusta, jolla voi kattaa osan opistomaksuista. Opintoseteliavustuksen määrä vaihtelee sen mukaan, asuuko opiskelija opiston asuntolassa vai jossain muualla. Lue lisää opintoseteliavustuksesta vierittämällä sivua alaspäin.

 

Opistomaksut lukuvuonna 2023—2024

Täysihoidossa asuvan opiskelijan maksuun sisältyvät asumisen ja koulutuksen lisäksi kolme päivittäistä ateriaa (aamiainen, lounas, päivällinen) sekä päiväkahvi. Majoitustilat ovat opistolla asuvan opiskelijan käytettävissä koko opiskeluajan eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomien ajaksi.  Opiston asuntolassa asuva opiskelija on oikeutettu saamaan myös opintotuen asumislisää.

Koko lukuvuoden mittaisen koulutuksen ajalta maksettavia viikkoja kertyy 35. Opistomaksu laskutetaan lukuvuoden aikana kahdeksassa tasasuuruisessa erässä. Maksun eräpäivä on kuukauden 5. päivä.

Huom. Lukuvuoden 2023-2024 painetun esitteen hinnastoon oli valitettavasti jäänyt virhe hinta 2:n maksuerän kohdalle. Alla hinnasto, jossa tiedot ovat oikein.

HINTA 1
sisältää opetuksen, ruokailut (täysihoito) ja asumisen 1 hh
6400 € / lukuvuosi
Maksuerä 800 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

HINTA 2
sisältää opetuksen, ruokailut (täysihoito) ja asumisen 2 hh
5528 € / lukuvuosi
Maksuerä 691 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

HINTA 3
sisältää opetuksen, lounaan ja päiväkahvin
3448 € / lukuvuosi
Maksuerä 431 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

Hae opinnoillesi opintoseteliavustusta 

Opistolla on käytössä opintoseteli, jolla voi kattaa osan opistomaksuista. Lukuvuonna 2023-2024 myönnettävä avustus on enimmillään jopa 400 € kuukaudessa! Avustuksen määrä vaihtelee sen mukaan, asuuko opiskelija opiston asuntolassa vai jossain muualla.

Voit hakea opistomaksuihin opintoseteliavustusta jos olet työtön, peruskoulun päättänyt, sinulla on oppimisvaikeuksia tai olet eläkkeellä. Opintoseteliavustusta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella rehtorilta (ohjeet alla).

Opintoseteliavustusta on jaettavissa tietty määrä lukuvuosittain. Opiskelijoille myönnettävä avustusumma riippuu lukuvuosittain hakijoiden kokonaismäärästä. Avustusta myönnetään hakujärjestyksessä niin monelle, kuin määrärahaa on käytettävissä.

Näin haet opintoseteliavustusta: 

Opintoseteli haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään sähköpostitse osoitteeseen: ulla.huhtilainen@joutsenonopisto.fi.

Otsikoi sähköpostisi ”Opintosetelihakemus”. Kerrothan hakemuksessa itsestäsi, aiemmasta koulutustaustastasi, elämäntilanteestasi, mahdollisen työttömyytesi kestosta ja motivaatiostasi opiskella hakemallasi linjalla Joutsenon Opistossa.

Opintosetelin myöntäminen edellyttää vähintään yhden edellä mainitun hakukriteerin täyttymistä ja opiskelupaikan vastaanottamisen vahvistamista. Avustuksen myöntämisestä ilmoitetaan hakijalle sähköpostilla. Opintoseteliavustuksen saaminen ei estä normaalin opintotuen saamista kansanopisto-opintoihin.

 

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista