Opistomaksut ja rahoitus 

Opintojen kustannukset määräytyvät koulutuksen, ruokailun ja asumisen perusteella. Täysihoidossa asuvan opiskelijan maksuun sisältyvät asumisen ja koulutuksen lisäksi kolme päivittäistä ateriaa (aamiainen, lounas, päivällinen) sekä päiväkahvi.

Koko lukuvuoden mittaisen koulutuksen ajalta maksettavia viikkoja kertyy 35. Opistomaksu laskutetaan lukuvuoden aikana kahdeksassa tasasuuruisessa erässä. Maksun eräpäivä on kuukauden 5. päivä.

Vaikka opiskelu kansanopistossa on maksullista, on keinoja joiden avulla opiskelun hinta saadaan edulliseksi. Opintoihisi saat mm. Kelan 2. asteen opintotukea ja opisto myöntää opiskelijoilleen opintoseteliavustusta. Lue tukimuodoista ja avustuksista lisää vierittämällä tätä sivua alaspäin.

Opintotuki ja työttömyysetuus 

Opintoihin voit saada opintotukea. Opintotukeen sisältyvät toisen asteen opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus.

1.8.2022 alkaen muualla kuin vanhempiensa luona asuva 18 vuotta täyttänyt opiskelija saa toisen asteen opintorahaa 268€/kk. 1.8.2023 alkaen toisen asteen opintoraha on 279 €/kk.

Opintotuen asumislisä on opiston asuntolassa asuvalle 89,00 €/kk. Muualla kuin opiston asuntolassa asuva opiskelija kuuluu yleisen asumistuen piiriin.

Lue lisää opintotuesta täältä.

Kansanopisto-opintoihin saatu opintotuki ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettävien opintotukikuukausien määrää, sillä kansanopisto-opintoihin myönnettävä opintotuki on toisen asteen opintotukea.

Jos sinulla on riittävä työhistoria ja olet työelämässä oleva palkansaaja tai yrittäjä, voit saada oikeuden hakea aikuiskoulutustukea. Kansanopistojen tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa voidaan opintoja tukea aikuiskoulutustuella, jos koulutus on ammatillista osaamista ja pätevyyttä lisäävää. Lue lisää aikuiskoulutustuesta täältä.

Lue lisää työttömyysetuudella opiskelusta täältä.

 

Opistomaksut lukuvuonna 2023—2024

Majoitustilat ovat opistolla asuvan opiskelijan käytettävissä koko opiskeluajan eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomien ajaksi.  Opiston asuntolassa asuva opiskelija on oikeutettu saamaan myös opintotuen asumislisää.

HINTA 1
sisältää opetuksen, ruokailut (täysihoito) ja asumisen 1 hh
6400 € / lukuvuosi
Maksuerä 800 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

HINTA 2
sisältää opetuksen, ruokailut (täysihoito) ja asumisen 2 hh
5528 € / lukuvuosi
Maksuerä 691 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

HINTA 3
sisältää opetuksen, lounaan ja päiväkahvin
3448 € / lukuvuosi
Maksuerä 431 € (8 erää lukuvuodessa syyskuusta huhtikuuhun)

Hae opinnoillesi opintoseteliavustusta 

Opintoseteliavustus

Opistolla on käytössä opintoseteli, jolla voi kattaa osan opiston opistomaksuista.

Voit hakea opistomaksuihin opintoseteliavustusta jos olet työtön, peruskoulun päättänyt, sinulla on oppimisvaikeuksia tai olet eläkkeellä.

Myönnettävän opintoseteliavustuksen määrä riippuu hakijoiden kokonaismäärästä. Opintoseteliavustusta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella rehtorilta (ohjeet alla).

Opintoseteliavustusta on jaettavissa tietty määrä lukuvuosittain. Avustusta myönnetään hakujärjestyksessä niin monelle, kuin määrärahaa on käytettävissä.

Näin haet opintoseteliavustusta: 

Opintoseteli haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään sähköpostitse osoitteeseen: ulla.huhtilainen@joutsenonopisto.fi.

Otsikoi sähköpostisi ”Opintosetelihakemus”. Kerrothan hakemuksessa itsestäsi, aiemmasta koulutustaustastasi, elämäntilanteestasi, mahdollisen työttömyytesi kestosta ja motivaatiostasi opiskella hakemallasi linjalla Joutsenon Opistossa.

Opintosetelin myöntäminen edellyttää vähintään yhden edellä mainitun hakukriteerin täyttymistä ja opiskelupaikan vastaanottamisen vahvistamista. Avustuksen myöntämisestä ilmoitetaan hakijalle sähköpostilla. Opintoseteliavustuksen saaminen ei estä normaalin opintotuen saamista kansanopisto-opintoihin.