Joutsenon Opisto on oppilaitos, jonka tehtävänä on vapaan sivistystyön lain mukaisesti edistää muun muassa ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia, moniarvoisuutta ja -kulttuurisuutta, kestävää kehitystä sekä kansainvälisyyttä.
Vuonna 2024 päivittämässämme strategiassamme olemme linjanneet ekososiaalisen sivistyskäsityksen toimintaamme ohjaavaksi peruspilariksi. Visiomme on olla omavaraisuuttaan vahvistanut, kestävän tulevaisuuden ja ekososiaalisen sivistyksen edelläkävijä. Teemme aktiivista yhteistyötä muiden oppilaitosten ja yhteistyökumppaneiden kanssa ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden toteuttamiseksi.
– Opiskelijamme ovat tyytyväisiä opiston järjestämään koulutukseen ja tukipalveluihin. Edistämme opiskelijoidemme valmiuksia ymmärtää kestävien elämäntapojen merkitystä yksilön ja yhteiskunnan tasolla.
– Henkilökuntamme on osaavaa, työhönsä ja opiston strategiaan sitoutunutta, osaamistaan kehittävää ja muutosmyönteistä. Opistomme on yhdenvertainen ja tasa-arvoinen yhteisö.
– Fyysisen oppimis- ja asumisympäristön lisäksi huolehdimme myös opiskelijoidemme henkisestä hyvinvoinnista. Kohtaamme opiskelijamme ja ylläpidämme välittävää myötätuntokulttuuria.
Opiston slogan on "Edetään EKOina!", joka kuvastaa kestävän tulevaisuuden toteuttamista opistollamme; sen lisäksi, että haluamme olla kestävä ja ekologinen toimija, haluamme myös olla kärkijoukossa toteuttamassa niin luonnon kuin ihmisten hyvinvointia edistäviä toimintatapoja.
Meille ekososiaalinen sivistys on luonnon, ihmisyyden ja toimivan talouden muodostama ajattelutapa, joka näkyy kaikessa toiminnassamme.
Ajattelemme, että luonto on elinehto: ammennamme siitä kaiken sen, mitä meillä on. Ihmisyyden toteutuminen on päämäärä eli toimimme siten, että luonnon lisäksi ihmisten on hyvä olla. Tasapainossa oleva ja vastuullisesti hoidettu talous on myös tärkeää, mutta sen arvo on välineellinen ja tulee siksi vasta kolmantena luonnon ja ihmisyyden jälkeen. Toimivan talouden avulla voimme huolehtia luonnon ja ihmisten hyvinvoinnista ja jakaa hyvinvointia tasaisemmin.
Kaikkiin kolmeen ekososiaalisen sivistyksen osasiin liittyy tausta-arvoina kohtuullisuus, ihmistenvälisyys, systeeminen maailmansuhde sekä Joutsenon Opiston ”oma” arvo vastuullisuus.
Opistomme arjessa ekososiaalinen sivistys tarkoittaa kestävän tulevaisuuden huomioimista, olipa kyse ruokapalveluista, asuntolan energiaratkaisuista tai linjojemme oppisisällöistä. Kaikkea voi – ja mielestämme myös pitää – peilata vastuullisuuden kautta. Ekologisuuden lisäksi tärkeää on myös sosiaalinen puoli. Kohtaamme jokaisen meille tulijan arvokkaana yksilönä, jonka toivotamme tervetulleeksi ja tärkeäksi osaksi opistoyhteisöämme. Tämä synnyttää turvallisen ilmapiirin, jossa on hyvä olla ja oppia uutta.
Opettajan rooli on ohjaajan ja kanssaoppijan rooli, ja oppiminen on vastavuoroista tutkimusmatkalla olemista kaikkien oppimisprosessiin osallistuvien kesken. Ilmapiiri on avoin ja salliva – kaikkea saa kyseenalaistaa. Koulutusta ei tarkastella yksilökeskeisesti vaan yhteisöllisenä toimintana, jossa kaikki oppimisprosessiin osallistuvat ovat yhtä tärkeitä ja tasa-arvoisia oppijoita. Luonnon ja ihmisen hyvinvointia edistävät sisällöt ovat oppimisessa esillä samoin kuin kulttuurisen moninaisuuden ymmärtäminen. Empatiataidon edistäminen ja sen merkityksen ymmärtäminen vahvistavat opiston myötätuntokulttuuria.
Uusien tietojen ja taitojen oppimisen lisäksi kannustamme toinen toisiamme tarkastelemaan opittuja asioita eri näkökulmista arvioiden. Uudistavassa oppimisessa teoreettiseen osaamiseen yhdistyvät luovat, toiminnalliset ja elämyspedagogiset menetelmät.
Edetään EKOina -opintolinjamme on ideoitu erityisesti ekososiaalisen sivistyskäsityksen, kestävien elämäntapojen, kokemuksellisen oppimisen ja elämyspedagogiikan ympärille.