Usein kysyttyjä kysymyksiä Joutsenon Opistosta

 

Opiskelijoita rennosti sohvaryhmällä loikoillen

 

HAKEMINEN

Millaiset pääsyvaatimukset teillä on opintoihin?

 • Opiskelijat valitaan ilmoittautumisten perusteella, pääsykokeita ei ole. Valinnat tehdään ilmoittautumisten saapumisjärjestyksessä, joten ilmoittautuminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jos haluat varmistaa paikkasi linjalla.

Milloin saan tietää tulinko valituksi?

 • Käsittelemme ilmoittautumisesi kahden viikon kuluessa sen saapumisesta. Hyväksymiskirjeen lähetämme sähköpostitse ilmoittautumislomakkeeseen ilmoittamaasi osoitteeseen.

Onko opiskelupaikan vastaanottaminen sitova?

 • Hyväksymiskirjeessä sinua pyydetään vahvistamaan opiskelupaikkasi, mutta vahvistamisen jälkeenkin voit perua opiskelupaikkasi ilmoittamalla siitä opistollemme. Perumisesta ei aiheudu kustannuksia.

Vaikuttaako opistovuosi Joutsenossa asemaani yhteishaun ensikertalaiskiintiössä?

 • Ei vaikuta. Lukuvuotesi Joutsenon Opistossa ei vaikuta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ensikertalaiskiintiöihin. Säilytät siis ensisijaisuuspisteesi vaikka opiskeletkin päätoimisesti täyden lukuvuoden Joutsenon Opistossa.

 

KUSTANNUKSET JA OPINTOJEN RAHOITUS

Mitä opistomaksuun sisältyy?

 • Opintojen kustannukset määräytyvät koulutuksen, ruokailun ja asumisen perusteella. Täysihoidossa asuvan opiskelijan maksuun sisältyvät asumisen ja koulutuksen lisäksi kolme päivittäistä ateriaa (aamiainen, lounas, päivällinen) sekä päiväkahvi.

Miten opistomaksu maksetaan?

 • Koko lukuvuoden mittaisen koulutuksen ajalta maksettavia viikkoja kertyy 35. Opistomaksu maksetaan lukuvuoden mittaisilla linjoilla kahdeksassa tasasuuruisessa erässä, puolen vuoden linjoilla neljässä erässä. Opistomaksun eräpäivä on kuukauden 5. päivä.

Miten rahoitan opintoni?

 • Voit lukea rahoituksesta tarkemmin täältä. Olet oikeutettu toisen asteen opintotukeen. Opintoraha muualla kuin vanhempiensa luona asuvalle on enintään 268,23 euroa kuukaudessa. Opistomme asuntolassa asuessasi saat asumislisää 88,87 €/kk, muualla asuessasi yleisen asumistuen mukaan. Lue lisää opintotuesta Kelan sivulta.
  Kansanopisto-opintoihin saatu opintotuki ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettävien opintotukikuukausien määrää.

Voinko saada koulumatkatukea, jos päivittäinen koulumatkani on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan?

 • Valitettavasti et. Tukeen ovat oikeutettuja ainoastaan lukiokoulutuksen tai ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat.

 

OPISKELU

Millaisia opiskeluviikkonne ovat?

 • Pääsääntöisesti kaikilla linjoillamme on lähiopetusta päivittäin. Viikko-ohjelma vaihtelee kuitenkin jonkin verran linjoittain. Lähiopetuslinjoillamme opiskellaan tiiviisti yhdessä keskimäärin noin 25 tuntia viikossa. Tämän lisäksi voit valita valinnaiskursseja täydentääksesi osaamistasi.

Voinko opiskella etänä?

 • Et valitettavasti. Toimilupamme päätoimisilta opiskelijoilta edellyttää aktiivista osallistumista lähiopetukseen. Etä- tai monimuoto-opetus ei toistaiseksi onnistu meillä päätoimisena opintomuotona.

Minulla on osa-aikatyö. Voinko silti opiskella teillä?

 • Tietenkin voit! Teemme jokaisen opiskelijamme kanssa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa työskentelysi otetaan huomioon. Sinulta saattaa jäädä joitain kursseja käymättä, mikä näkyy kevään todistuksessasi, mutta sovitellaan yhdessä opintojasi. Tässä kohtaa suosittelemme, että tarkistat, voiko työnantajasi joustaa työvuoroissa.

Olenko ”oikea” opiskelija?

 • Olet! Lukuvuoden mittaisilla linjoillamme opiskellessasi olet oikeutettu samoihin etuihin kuin muidenkin oppilaitosten opiskelijat (mm. matkustusalennuksiin ja opiskelijakorttiin).

 

ASUMINEN

Miksi opistolle kannattaa tulla asumaan?

 • Asuntolaelämä on hyvä vaihtoehto etenkin itsenäisen elämän kynnyksellä. Opastamme sinua tarvittaessa itsenäiseen asumiseen liittyvissä asioissa ja ympärilläsi on myös muita opiskelijoita, joiden kanssa voit opiskella yhteisöllisesti tai viettää vapaa-aikaa yhteisissä tiloissamme. Opistomme tarjoaa huoneen käyttöösi koko lukuvuodeksi (myös viikonloppuisin ja loma-aikoina).

Minkälaisia asuntoja opistolla on?

 • Opistollamme on kaksi asuntolaa. Pääosa huoneista on soluja, joissa on yhden ja kahden hengen huoneet ja yhteinen kylpyhuone. Opistollamme on myös joitakin yhden hengen huoneita, joissa on oma kylpyhuone. Asuntolassa asuvien opiskelijoidemme käytössä on yhteiset keittiö- ja oleskelutilat kerroksittain.

Minkälainen varustus huoneissa on?

 • Huoneiden kalustukseen kuuluvat sänky ja patja, kirjoituspöytä ja tuoli, lukulamppu, vaatekaappi, verhot ja roskakori. Asukkaiden on tuotava omat peti- ja liinavaatteet. Asukas voi halutessaan tuoda myös omat matot ja verhot.

Miten ruokailut on järjestetty opistolla?

 • Opistomme ruokalassa on tarjolla maanantaista torstaihin aamupala, lounas, päiväkahvi ja päivällinen. Perjantaisin tarjolla on aamupala ja lounas. Viikonloppuisin keittiömme on kiinni, mutta asuntoloiden keittiöissä voi itse valmistaa ruokaa. Keittiöistä löytyvät perusvälineet ruuanlaittoon. Erityisruokavaliot otetaan huomioon ruokailuissa.

Onko asuntoloissa nettiyhteys?

 • Asuntolamme yleisissä tiloissa ja osassa huoneista on käytössä langaton verkkoyhteys.

Voiko opistolle tuoda mukanaan lemmikkieläimen?

 • Voi. Toisessa majoitusrakennuksessamme on muutama yksinomaan lemmikkihuoneeksi tarkoitettu majoitushuone. Lemmikkihuoneet ovat yksittäisiä huoneita (eivät sijaitse soluasunnoissa) ja niistä on lyhyt kulku ulko-ovelle. Lemmikkihuoneita on rajallinen määrä ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lemmikkihuoneesta peritään pieni lisämaksu.

Miten kulkeminen teille/teiltä onnistuu?

 • Juna- ja bussiasema sijaitsee 2,5 kilometrin päällä opistoltamme. Opistomme lähipysäkin kautta (noin 800 metriä opistolta) kulkee myös muutamia kertoja päivässä suora bussivuoro Lappeenrantaan ja takaisin. Opistollamme on myös lainattavia polkupyöriä. Asukaneuvostomme hoitaa myös kimppakyytiasioita.
 
Jäikö jokin asia pohdituttamaan? Kysy se meiltä opisto(at)joutsenonopisto.fi!
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista