Urheile ja opiskele -linja

Yhdistä oma aktiivinen treenaamisesi opiskeluun!

Urheile ja opiskele -linja soveltuu urheilua, eri lajien tavoitteellista treenaamista ja opintoja yhteen sovittaville urheilijoille ja valmentajille sekä kaikille liikunta- ja kuntoutusaloista kiinnostuneille. Opintovuoden aikana keskitytään opiskelijoiden tulevaisuuden suunnitteluun ja akateemisten valmiuksien kehittämiseen sekä palautumisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseen. Opinnot sisältävät avoimen Xamk:n opintoja liikunnanohjauksen ja fysioterapian tutkintoaloilta sekä Jyväskylän yliopiston liikunta- ja hyvinvointialan opintoja. Urheile ja opiskele -linja onkin hyvä ponnahduslauta eteenpäin, jos tähtäät esimerkiksi liikunnanohjaajaksi, fysoterapeutiksi tai liikunnanopettajaksi, taikka jos haluat laajentaa liikunta- ja hyvinvointiosaamistasi osana muita tavoitteitasi.


#urheilejaopiskele

Urheile ja opiskele -linja 21.8.2023—18.5.2024

Linjalle voivat hakeutua aktiivitreenaajat yksilö- ja joukkuelajeista yli lajirajojen; voit olla vaikkapa jääkiekkoilija, pesäpalloilija, yleisurheilija, uimari, jalkapalloilija, voimistelija, hiihtäjä tai vaikkapa tanssija. Linjalla opiskelu ei kuitenkaan vaadi aktiivista urheilutaustaa, vaan linja sopii myös kaikille liikunta- ja kuntoutusaloista sekä hyvinvointiosaamisen kehittämisestä kiinnostuneille.

Opintolinjan tavoite on tarjota nuorille urheilijoille ja omaa lajiaan tavoitteellisesti harjoitteleville mahdollisuus opiskella treenaamisen rinnalla sekä kehittää kaikkien linjalle hakeutuneiden opiskelijoiden akateemisia valmiuksia. Linjan sisällöissä ja opetusaikatauluissa pyritään ottamaan huomioon urheilijoiden kehittymistä tukevat osa-alueet sekä harjoitteluaikataulut niin hyvin kuin mahdollista. Linjan opinnot eivät sisällä Joutsenon Opiston puolesta ohjattua lajiharjoittelua, vaan opiskelijat treenaavat oman seuran/valmentajan johdolla, ko. tahon kanssa sovitun ohjelman mukaisesti.

Urheile ja opiskele -linjan opinnoissa kehitetään opiskelijoiden opiskelutaitoja, edistetään tavoitteita mahdollisista jatko-opinnoista sekä suoritetaan avointen korkeakoulujen opintoja. Lisäksi opinnoissa painottuu palautumisen ja opiskelijoiden oman henkisen hyvinvoinnin edistäminen. Linjan opintoihin kuuluu 15 opintopistettä avoimen Xamk:n kautta tehtäviä korkeakouluopintoja liikunnanohjauksen ja fysioterapian tutkintoaloilta. Suoritettavat Xamk -opintojaksot ovat kehon rakenne ja toiminta (5 op), liikunta-alan toimintaympäristöt (5 op) sekä ihmisen kasvu, kehitys ja oppiminen (5 op). Lisäksi opintoihin kuuluu Jyväskylän avoimen yliopiston tarjoama liikunta- ja hyvinvointiosaamisen opintokokonaisuus (15 op). Tähän kokonaisuuteen sisältyvät opintojaksot ovat orientaatio liikunta- ja hyvinvointiosaamiseen (2 op), kehosta mitattava hyvinvointitieto (2 op), hyvinvointivalmennus elintapamuutoksen tukemisessa (2 op) sekä liikunta- ja hyvinvointiosaamisen kehittyminen (1 op). Edellä mainittujen opintojen lisäksi kokonaisuuteen valitaan vähintään 9 op valinnaisia opintoja JYU avoimen opintotarjonnasta: Liikunta- ja hyvinvointiosaaminen — Avoin yliopisto — Jyväskylän yliopiston opinto-opas (jyu.fi)

Korkeakouluopintoihin on tarjolla oppiainekohtaista tutorointia keskimäärin 4 tuntia viikossa. Näillä tunneilla perehdytään ohjatusti oppiaineen sisältöihin ja hyödynnetään ryhmäprosesseja oppimisen edistäjänä. Lisäksi opintolinjalla on opiston omia hyvinvointitaitoihin painottuvia kursseja. Opintoihin sisältyy myös yleissivistäviä opintoja, kuten vierailijoiden luentoja ja opintojen ohjausta.

Opiskelijat voivat koostaa valinnaiskursseista ja avointen korkeakoulujen opinnoista itseään kiinnostavan ja omia jatkosuunnitelmiaan mahdollisimman hyvin tukevan kokonaisuuden. Opintovuoden aikana opiskelijat voivat halutessaan tehdä muitakin Xamk avoimen ammattikorkeakoulun maksullisia verkkokursseja ja lisäksi on mahdollista suorittaa terveyden edistämisen ja terveystiedon (25 op, UEF) kasvatustieteen (25 op, JY) tai erityispedagogiikan (25 op, JY) perusopinnot. Opistolla on myös laaja valikoima omia valinnaisiainekursseja.

Suoritetut avoimen ammattikorkeakoulun ja avoimen yliopiston opinnot voi sisällyttää osaksi myöhempiä korkeakouluopintoja. Hyväksilukukäytännöt vaihtelevat korkeakouluittain.
 

Liikunnan ohjaaminen

Opintojen aikana päästään myös käytännössä harjoittelemaan liikunnan ohjausta liikunta ja luontoliikunta -opintojaksolla. Tällä opintojaksolla linjan opiskelijat suunnittelevat ja ohjaavat liikuntatunteja opiston muille opiskelijoille sekä kannustavat heitä eri urheilulajien pariin. Ohjaava opettaja tutoroi ja antaa palautetta opintojaksosta.

Opintojakson jälkeen opiskelija mm. osaa tukea muita löytämään omia liikunnallisia vahvuuksiaan, pystyy ohjaamaan matalan kynnyksen liikuntalajeja sekä pystyy ohjauksessaan ottamaan huomioon kasvatusalan teorioita ja liikunnanohjauksen perusnäkökulmia.ILMOITTAUTUMINEN OPINTOIHIN

Urheile ja opiskele-linjalle ei enää oteta ilmoittautumisia vastaan lukuvuodelle 2023-2024.

Linjan opintoihin ilmoittaudutaan opiston verkkosivujen sähköisellä lomakkeella. Opiskelijat valitaan ilmoittautumisten perusteella, pääsykokeita ei ole. Päätös opiskelijavalinnasta tehdään kahden viikon sisällä ilmoittautumisen saapumisesta.

Opetus alkaa, jos osallistujia on riittävästi.

kysy lisää

Tähtäätkö liikunta- tai kuntoutusaloille?

Jos haluat keskittyä urheiluun ja tavoitteelliseen treenaamiseen mutta et halua joutua tilanteeseen, jossa tulevaisuudessa haet jatko-opintoihin takamatkalta muihin nähden, on vuosi urheile ja opiskele -linjalla erittäin hyvä vaihtoehto. Itseasiassa, opiskeltuasi meillä kerrytät etumatkaa tuleviin opintoihisi, sillä voit hyväksilukea suorittamiasi avoimia korkeakouluopintoja osaksi tutkinto-opintoja ja vuoden aikana kehität jatko-opinnoissa vaadittavaa osaamista ja opiskelutaitoja.
 

OPISKELUN KUSTANNUKSET

Opintojen kustannukset määräytyvät koulutuksen, ruokailun ja asumisen perusteella. Opintomaksu laskutetaan lukuvuoden aikana kahdeksassa tasasuuruisessa erässä.

Opintoihisi voit saada opintotukea (= opintoraha + asumislisä + opintolainan takaus), joka ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettävien opintotukikuukausien määrää. Lisäksi voit hakea opistolta opintoseteliavustusta, jolla voi kattaa osan opistomaksuista. Lukuvuonna 2023-2024 myönnettävä avustus on enimmillään jopa 400 € kuukaudessa!

Lue lisää maksuista ja rahoituksesta

ASUMINEN JA TÄYSIHOITO

Tarjoamme opiskelijoillemme yhteisöllistä asumista kotoisassa ja siistissä asuntolassamme. Opiston alueella on kaksi asuntolaa, joissa on 112 majoituspaikkaa yhden ja kahden hengen huoneissa. Majoitustilat ovat käytettävissä koko opiskeluajan, eikä niitä tarvitse tyhjentää viikonlopuiksi tai lomiksi.

Täysihoito sisältää opetuksen, majoituksen ja ruokailut.

Lue lisää asumisesta

Tutustu Kaakkois-Suomen (Xamk) avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjontaan

XAMK Pulse: liikunta- ja kuntoutusalan opinnot

 

Tutustu Jyväskylän avoimen yliopiston liikunta- ja hyvinvointiosaamisen opintokokonaisuuteen

JY avoin: liikunta- ja hyvinvointiosaaminen
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista