Ryhmänohjaajan kokemuksia avointen yliopisto-opintojen ohjauksesta

22.09.2021

Ohjaan Joutsenon Opistolla sekä kasvatustieteen että psykologian perusopintoja ja työskentelen näiden tavoitteiden kanssa päivittäin. Linjoille hakeutuu vuosittain ihmistieteistä kiinnostuneita opiskelijoita viettämään välivuotta toisen asteen opintojen jälkeen. Vaihtoehtoisesti opiskelijat tulevat opistolle vahvistamaan ammatillista osaamistaan – tai muuten vain kokeilemaan yliopisto-opiskelua.   

”Kansanopistossa järjestettävän lähiryhmäohjauksen ydin on kohdata, kuunnella ja syventyä opiskelijoiden tarpeisiin.”

Avoimen yliopiston tarjoamissa opinnoissa parasta on se, että opiskelijat voivat rauhassa tutustua itseä kiinnostavaan oppiaineeseen, samalla edistää opintojaan sekä tutustua akateemiseen maailmaan. Pääsääntöisesti avoimen yliopiston opintoja voi suorittaa itsenäisesti. Tarjoamme kuitenkin Joutsenon Opistolla lähiryhmäohjausta yliopisto-opintoihin, sillä yliopisto-opinnot ja akateeminen kirjoittaminen saattavat aiheuttaa päänvaivaa ilman aiempaa kokemusta niistä.  

Ohjaajana pystyn antamaan opiskelijoillemme yksilöllistä palautetta yliopistoon palautettavista oppimistehtävistä ja samalla sparrailen opiskelijoita esimerkiksi tenttivalmistautumisessa. Oma näkemykseni myös on, että opintosuoritukset ovat hieman monipuolisempia, jos opintojaan tekee lähiryhmäohjauksessa. Lisäksi oppitunneilla voimme pohtia yhdessä teemoja, jotka ovat itsenäisessä opiskelussa tuntuneet haastavilta.  

Lähiryhmäohjauksen paras anti on vertaistuki, jota opiskelijat saavat toisiltaan! Jokaisella oppitunnilla pääsemme keskustelemaan polttavista teemoista ja jakamaan uusia näkökulmia toistemme kanssa. Tämä tukee opiskelijoiden syvällisempää oppimista ja opiskelumotivaatiota Uskonkin, että opiskelijat lähtevät meiltä valmiimpina yliopisto-opintoihin, koska myös yhteistyötaidot kehittyvät huomattavasti opistovuoden aikana. Unohtamatta tietenkään sitä, että akateemisten valmiuksien lisäksi opiskelu kansanopistossa on opiskelijoille unohtumaton kokemus, jonka aikana he kasvavat ihmisinä ja löytävät elinikäisiä ystävyyssuhteita! 

-Heidi

Lue lisää Jyväskylän avoimesta yliopistosta täältä!

Lisää blogeja

2 vuotta sitten

Vuosi English Language and Communication -linjalla

Laurin tavoite on päästä opiskelemaan englantia. Joutsenon Opistolta hän sai mukaansa valtavan määrän tietoa ja eväitä tulevia opintoja varten.

9 kuukautta sitten

Sitoutumista kestävän kehityksen tavoitteisiin

Kahdeksan vuotta sitten Agenda2030 saatettiin voimaan. Mitä Joutsenon Opistossa on tehty tavoitteiden saavuttamiseksi?

2 vuotta sitten

Joutsenon Opistolla sain keskittyä taiteen luomiseen mukavien kavereiden kanssa

Kuvataidelinjalla lukuvuonna 2020-2021 opiskellut Lotta löysi oman alansa ja pääsi opiskelemaan yliopistoon.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista