Turvallisen tilan periaatteet Joutsenon Opistolla

Joutsenon Opisto on kestävän kehityksen edelläkävijä, ja sosiaalisen kestävyyden ytimessä on kunnioittava ja arvostava kohtaaminen. Edistämme kaikessa toiminnassamme yhdenvertaisuutta, tasa-arvoisuutta ja jokaisen yksilön huomioonottamista. Alla olevia turvallisen tilan periaatteita noudattamalla rakennamme oppimisyhteisön, jossa jokainen opiskelija, kurssilainen, henkilökunnan jäsen, vierailija ja muu opistolla asioiva henkilö kohdataan avoimesti ja kunnioittavasti. Näin luomme myötätuntoista ja kaikille opistoyhteisön jäsenille turvallista ilmapiiriä ja edistämme kokonaisvaltaista hyvinvointia.

  • Kunnioita toisen fyysistä ja psyykkistä tilaa. Jokaisella on itsemääräämisoikeus ja rajat, joita et voi ylittää – et voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Älä koske toista kysymättä lupaa tai ylitä kenenkään fyysistä rajaa muullakaan tavalla. Et voi puhua toisille epäsopivasti (seksuaalissävytteisesti, halventavasti jne.) etkä arvostella toisen ulkonäköä. Jos joku ilmaisee sinulle, että käytöksesi tekee heidän olonsa epämukavaksi, kuuntele, ota viesti vastaan ja muuta käytöstäsi.
  • Kunnioita toisen yksityisyyttä ja pyydä myös rohkeasti omaa tilaa.
  • Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, toimintakyvystä tai terveydestä. Vältä stereotypioiden ylläpitämistä.
  • Kunnioita toisten mielipiteitä, kokemuksia ja näkökulmia. Älä pilkkaa, ivaa, häpäise, vähättele, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi.
  • Anna omalta osaltasi muillekin mahdollisuus osallistua keskusteluun äläkä jyrää toisten mielipiteitä.
  • Ole valmis kuuntelemaan ja oppimaan. Ole avoin uusille aiheille, ihmisille ja näkökulmille, äläkä pidä ennakkoluuloistasi kiinni.
  • Muista, että olet vastuussa omasta toiminnastasi ja käytöksestäsi. Tiedosta, että toiminnallasi on vaikutus toisiin ihmisiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että ihmisten välisessä kohtaamisessa voi persoona- ja kommunikaatioerojen takia tulla myös tahattomia tilanteita ja väärinkäsityksiä. Ole avoin kuulemaan toisen näkökulma mahdollisessa ristiriitatilanteessa.
  • Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.

Puutu niin itseesi kuin toiseen kohdistuvaan häirintään ja epäasialliseen käytökseen. Ilmoita tapahtuneesta suoraan opiston henkilökunnalle, joka ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista