04.07.2025
Suoritin Joutsenon Opistossa Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituottajan AMK-tutkinnon vuosina 2005–2008. Ennen sitä olin jo ehtinyt valmistua taiteen maisteriksi (TeM) ja työskennellä taiteilijana yli kymmenen vuotta. Lisäksi osallistuin vuosien ajan Joutsenon Taidekesän laulu- ja musiikkikursseille, joista tuli tärkeä osa kesääni ja ammatillista kehittymistäni.
Uranvaihto oli minulle ratkaiseva askel. Taiteilijan työ oli antoisaa mutta kuluttavaa, ja kaipasin työhöni uusia ulottuvuuksia. Halusin laajentaa osaamistani ja suunnata toiseen ammattiin, ja Joutsenon Opisto tarjosi siihen mahdollisuuden. Kulttuurituottajan opinnot avasivat minulle oven uusiin haasteisiin. Opintojeni jälkeen päädyin ensin tuottajaksi Taiteen edistämiskeskukseen, ja lopulta lastenkulttuurikeskus Metkuun, jonka toiminnanjohtajana olen toiminut jo 16 vuotta. Rakastan työtäni – koen olevani juuri oikeassa paikassa.
Jos en olisi voinut vaihtaa alaa, olisin todennäköisesti jatkanut työssä, joka ei enää tuntunut omalta. Se olisi voinut johtaa työuupumukseen, jopa masennukseen ja työkyvyn menettämiseen. Näin käydessä olisin muuttunut yhteiskunnalle kulueräksi – mutta kiitos opintomahdollisuuden ja suunnanmuutoksen, minusta tuli yhteiskunnalle arvoa tuottava toimija aivan uudella alalla.
Olen huolissani nykyisen hallituksen koulutuspoliittisista päätöksistä. Alanvaihto on tehty lähes mahdottomaksi: aikuisopintoraha on poistettu, ensikertalaiskiintiöt rajoittavat korkeakouluihin hakeutumista, ja toista korkeakoulututkintoa ollaan tekemässä maksulliseksi. Mutta onko yhteiskunnalla todella varaa siihen, että uupuneet työntekijät jäävät jumiin aloille, jotka eivät enää palvele heidän jaksamistaan tai potentiaaliaan?
Minulle alanvaihto ja aikuisena opiskeleminen oli ainoa tie kohti mielekästä elämää ja työuraa. Tästä saan kiittää Joutsenon Opistoa – se tarjosi minulle mahdollisuuden uudelle alulle.
Joutsenon Opisto on merkittävä sivistyksen ja taidekoulutuksen edistäjä Etelä-Karjalassa – lähes ainoa alueella, joka tarjoaa humanistisia oppiaineita, kun muut alueen korkeakoulut keskittyvät teknisiin, kaupallisiin ja sote-aloihin. Tällaisia oppilaitoksia tarvitaan – nyt enemmän kuin koskaan.
Kirjoittaja on kulttuurialan työntekijä, näyttelijä, taiteenmaisteri (TeM) ja kulttuurituottaja (AMK). Hän on toiminut Etelä-Karjalan Lastenkulttuurikeskus METKUn toiminnanjohtajana vuodesta 2009.