Lausuntakurssi

15.-19.7.2024 (35 h)

Kurssin sisältö

Suomen Lausujain Liitto järjestää perinteisen kesäkurssinsa viidettä kertaa yhteistyössä Joutsenon Opiston kanssa. Lausuntakurssi sopii kaikille sanataiteesta, esiintymisestä ja kirjoittamisesta kiinnostuneille.

Kurssilla tehdään äänenkäytön harjoituksia ja improvisaatioita sekä tutkitaan kehon käytön mahdollisuuksia ilmaisussa ja ryhmän hyödyntämistä esittäjän tukena. Tekstianalyysi, esitysdramaturgia, ohjaaminen, Alexander-tekniikka ja oman tekstin kirjoittaminen ovat myös osa kesän 2024 kurssia.

Tule mukaan rentoon, innostavaan, tutkivaan ja kannustavaan joukkoon lausunnan, kirjoittamisen ja esiintymisen äärelle!

Kurssilaiset jaetaan ryhmiksi työpajoihin siten, että jokaisella opettajalla on oma ryhmä, jonka kanssa työskennellään viikon ajan. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisen yhteydessä valitse selkeästi ensisijainen ryhmätoiveesi. Ilmoita myös, mikä on toinen, kolmas ja niin edelleen toivomasi ryhmä. Ryhmiin otetaan noin 8 opiskelijaa.

Keskiviikko on ns. Hurlumhei-päivä, silloin ryhmät kiertävät jokaisella opettajalla. Näin kurssille osallistuja saa yhden päivän aikana kokemuksen erilaisista opettajista ja itselleen erilaisia näkökulmia ja ymmärrystä siitä, miten moninaista työskentely taiteen äärellä voi olla. 

Torstai-iltana järjestetään kaikille joutsenolaisille avoin Open Stage – Avoin Lava -ilta, johon kurssilaiset voivat halutessaan ilmoittautua esiintyjiksi alkuviikon aikana. Tämän illan esityksiä ei harjoiteta varsinaisen opetuksen aikana, vaan tässä on paikka esiintyä lyhyellä tekstillä (itse kirjoitettu tai jonkun muun kirjoittama) tai vain nauttia yhteisestä illasta ja erilaisista teksteistä.

Viikon lopuksi voidaan järjestää pieni katselmus eli demonstraatio jokaisen ryhmän opetuksesta. Varsinaisia opetuksen aikana harjoiteltavia matineoita ei kesän 2024 kurssilla järjestetä.


Opettajat

Henna Hakkarainen (vastuuopettaja), Mirjami Heikkinen, Sini Hukkanen, Sami Nieminen ja Aura Nurmi


TYöpajat

 

Henna Hakkarainen: Läsnäolon taito, kehollinen ilmaisu, äänenkäyttö
Työpajassa keskitymme kokonaisvaltaiseen kehon ja äänen käyttöön, tekstin tulkintaan ja ihmettelevään asenteeseen esiintymisessä. Tutkimme miten ryhmä voi tukea yksittäistä esiintyjää. Ota mukaan muutama lyhyt runoteksti tms., jotka olet opetellut ulkoa. Tekstit tukevat ryhmässä tapahtuvaa opetusta

Henna on näyttelijä ja teatteriopettaja, valmistunut Teatterikorkeakoulusta 2001 ja sitä ennen opiskellut Tanskassa ja Englannissa fyysistä lähestymistapaa näyttelijäntyöhön. Henna on opettanut ja esiintynyt lausunnan parissa jo useita vuosia ja aina on uutta ja ihmeellistä löydettävissä.

Mirjami Heikkinen: Runon esittäminen ja keholliset muodonmuutokset
Lähestymme työpajassa äänenkäyttöä ja runon esittämistä somaattisen fyysisen teatterityön näkökulmasta. Tuomme äänen, äänteet ja sanat kohtaamisen tilaan sisältä käsin elettyjen kehollisten muodonmuutosten kanssa. Luomme runomateriaalissa ja esiintyjän instrumentissamme tilaa mille tahansa kuviteltavissa oleville eläville ja elottomille olennoille ja ilmiöille. Ota mukaan 2 lyhyttä tekstiä (>n. 1 min.) hyvin opeteltuna ilman valmiiksi mietittyjä painotuksia.

Mirjami on lausuja, näyttelijä ja teatteriopettaja. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta teatteriopettajaksi vuonna 2014 ja opiskellut fyysistä teatteria Sveitsissä Accademia Teatro Dimitrissä.

Sini Hukkanen: Alexander-tekniikka (Peruttu)
Alexander-tekniikka on lempeä oppimismenetelmä ja työpajassa tutkimme, miten käytän itseäni erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi puhuessani runotekstiä. Sen lisäksi tutkimme mm. äänenkäyttöä, läsnäoloa ja kontaktia itseen sekä toisiin läsnäolijoihin ja tilaan. Aiempaa kokemusta Alexander-tekniikasta ei tarvita, vaan kurssilla tutustutaan myös Alexander-tekniikan perusteisiin. Osallistujilla on hyvä olla oma (lyhyehkö) teksti, jonka muistaa helposti ulkoa.

Sini on Alexander-tekniikan opettaja, näyttelijä ja teatteri-ilmaisunohjaaja. Hän on valmistunut Alexander-tekniikan opettajaksi vuonna 2018. Sini on myös työskennellyt hoitoalalla ja erityisesti taideterapiat ovat lähellä sydäntä. Alexander-tekniikan pariin hänet johdatti kaipuu olla vähemmän pelkäävä erilaisissa tilanteissa.

Sami Nieminen: Runon esittäminen, esitysdramaturgia, läsnäolo ja dialogi ohjaajan kanssa
Työpajassa keskitymme lausujan oman äänen ja liikkeen löytämiseen, yhteistyöhön ja tutkimaan esityksellisiä elementtejä. Tavoitteena on löytää runon esittämiselle muoto, suunta ja ajatus. Ota mukaan 2 - 3 lyhyttä runotekstiä tms., jotka olet opetellut ulkoa.

Sami on teatteriopettaja, ohjaaja ja dramaturgi. Hän on opiskellut mm. puheviestintää ja käsikirjoittamista ja valmistui teatteriopettajaksi Teatterikorkeakoulusta 2003. Hän on opettanut pitkään Teatterikorkeakoulun avoimessa yliopistossa, Annantalon taidekeskuksessa Helsingissä ja ohjannut sekä teatteri- että runoesityksiä.

Aura Nurmi: Lavarunous
Työpajassa keskitytään kirjoittamiseen ja spoken wordiin eli lavarunouteen. Työpajassa kirjoitetaan yhdessä ja luetaan tekstejä ääneen, annetaan vinkkejä niin luovan kirjoittamisen parissa kuin esiintymisjännityksen hallinnassa. Lavarunouden ei tarvitse olla entuudestaan tuttua.

Aura on runoilija, kirjailija ja yksi lavarunoustapahtumia järjestävän Helsinki Poetry Connectionin perustajajäsenistä. Aura on opettanut lavarunoutta eri työpajoissa useiden vuosien ajan. Aura on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa, ja hän on julkaissut kaksi teosta: Villieläimiä ja Leijonapatsailla.
 

Kurssiviikon yleisötilaisuudet
Tiistaina 16.7.2024 klo 19.00 kuullaan Vuoden 2024 Nuori Lausuja -finalisti Eeva Kaiholan lausuntaesitys ja keskiviikkona 17.7.2024 klo 19.00 kurssiviikon kirjailijavieraaksi saapuu muusikko, rocklyyrikko, kirjailija Marko Annala. Torstaina 18.7. klo 19.00 on kurssilaisten omien runoesitysten vuoro Open Stage - avoin lava -tilaisuudessa.
 


Hinta

A-hinta 448 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 1 hh)
B-hinta 422 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 2 hh)
C-hinta 324 € (opetus, lounas ja päiväkahvi)
Hintaan lisätään Lausujain Liiton hallinnointimaksu 15 €, joka peritään kurssimaksun yhteydessä.

Ilmoittautumisaika kurssille 1.2.-16.6.2024

Mikäli kurssilla on tilaa, ilmoittautumisia voidaan ottaa vastaan kurssin alkuun asti.

Linkki ilmoittautumissivulle


Ilmoittautumislomakkeen lähetettyäsi saat sähköpostiisi vahvistusviestin siitä, että ilmoittautumisesi on vastaanotettu. Jos vahvistusviestiä ei ole tullut, otathan yhteyttä opiston toimistoon.

Ilmoittautuneille lähetetään kurssikirje sähköpostitse heti kurssin varmistuttua kevään aikana tai viimeistään noin kolme viikkoa ennen kurssin alkua.

Kurssimaksu on mahdollista maksaa heti ilmoittautumisen yhteydessä tai myöhemmin sähköpostitse lähetettävällä maksulinkillä.

Lisätietoa ilmoittautumisesta, kurssimaksuista ja peruutusehdoista löytyy Taidekesän sivulta sekä verkkokaupan ilmoittautumissivulta.Suomen Lausujain Liiton kesäkurssilla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Jokaisella on oikeus osallistua kurssille ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.
Jokaisella on myös oikeus tuntea olonsa turvalliseksi kurssilla ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, seksuaalisesta, fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta.
Turvallisemman tilan periaatteilla ja toimintatavoilla pyritään luomaan tila, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua.
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista