Lausuntakurssi

17.-21.7.2023 (35 h)

Kurssin sisältö

Suomen Lausujain Liitto järjestää perinteisen kesäkurssinsa neljättä kertaa yhteistyössä Joutsenon Opiston kanssa. Lausuntakurssi sopii kaikille sanataiteesta, esiintymisestä ja kirjoittamisesta kiinnostuneille.

Kurssilla teemme äänenkäytön harjoituksia ja improvisaatioita. Tutkimme kehon käytön mahdollisuuksia ilmaisussa ja ryhmän hyödyntämistä esittäjän tukena. Tekstianalyysi, esitysdramaturgia, ohjaaminen, Alexander-tekniikka, klovneria ja oman tekstin kirjoittaminen ovat myös osa kesän 2023 kurssia.

Tule mukaan rentoon, innostavaan, tutkivaan ja kannustavaan joukkoon lausunnan, kirjoittamisen ja esiintymisen äärelle!

 

 

Kurssilaiset jaetaan ryhmiksi niin, että jokaisella opettajalla on oma ryhmä, jonka kanssa työskennellään viikon ajan. Ryhmät valmistavat kurssin aikana kaksi yleisölle avointa matineaa, jotka sijoittuvat torstai-iltaan ja perjantaiaamuun. Kukin kurssilainen osallistuu vain yhteen matineaan. Osallistuminen on vapaaehtoista, mutta kannustettavaa.

Keskiviikko on ns. Hurlumhei-päivä, silloin ryhmät kiertävät jokaisella opettajalla. Näin kurssille osallistuja saa yhden päivän aikana kokemuksen erilaisista opettajista ja itselleen erilaisia näkökulmia ja ymmärrystä miten moninaista työskentely taiteen äärellä voi olla.

Ryhmätoiveen voi merkitä ilmoittautumislomakkeeseen.


Opettajat

Henna Hakkarainen (vastuuopettaja), Eero Enqvist, Sini Hukkanen, Sami Nieminen ja Aura Nurmi

 


TYöpajat

 

Henna Hakkarainen: Läsnäolon taito, kehollinen ilmaisu, äänenkäyttö, klovneria
Työpajassa keskitymme kokonaisvaltaiseen kehon ja äänen käyttöön, tekstin tulkintaan ja kokeilemme mitä klovneria eli ihmettelevä asenne voi tuoda runon esittämiseen. Tutkimme miten ryhmä voi tukea yksittäistä esiintyjää. Ota mukaan 2 - 3 lyhyttä runotekstiä tms., jotka olet opetellut ulkoa.

Henna on näyttelijä ja teatteriopettaja, valmistunut Teatterikorkeakoulusta 2001 ja sitä ennen opiskellut Tanskassa ja Englannissa fyysistä lähestymistapaa näyttelijäntyöhön. Henna on opettanut ja esiintynyt lausunnan parissa jo useita vuosia ja aina on uutta ja ihmeellistä löydettävissä.

Eero Enqvist: Tekniikoita itsenäisen harjoittelemisen tueksi
Työpajassa opiskellaan erilaisia tekniikoita, joiden tuella opiskelija voi valmistaa lausuntaesityksen joko itsenäisesti tai ohjaajan ohjauksessa. Tuo mukanasi 2 - 3 lyhyehköä tekstiä, runoa, proosaa tai muuta kirjallista materiaalia, joita haluat työstää.

Eero on näyttelijä ja valmistunut teatteriopettajaksi Teatterikorkeakoulusta 2008. Eero on työskennellyt hyvin laaja-alaisesti teatterin ja lausunnan parissa jo neljänkymmenen vuoden ajan.

Sini Hukkanen: Alexander-tekniikka
Alexander-tekniikka on lempeä oppimismenetelmä ja työpajassa tutkimme, miten käytän itseäni erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi puhuessani runotekstiä. Sen lisäksi tutkimme mm. äänen käyttöä, läsnäoloa ja kontaktia itseen sekä toisiin läsnäolijoihin ja tilaan. Aiempaa kokemusta Alexander-tekniikasta ei tarvita, vaan kurssilla tutustutaan myös Alexander-tekniikan perusteisiin. Osallistujilla on hyvä olla oma (lyhyehkö) teksti, jonka muistaa helposti ulkoa.

Sini on Alexander-tekniikan opettaja, näyttelijä ja teatteri-ilmaisunohjaaja. Hän on valmistunut Alexander-tekniikan opettajaksi vuonna 2018. Sini on myös työskennellyt hoitoalalla ja erityisesti taideterapiat ovat lähellä sydäntä. Alexander-tekniikan pariin hänet johdatti kaipuu olla vähemmän pelkäävä erilaisissa tilanteissa.

Sami Nieminen: Runon esittäminen, esitysdramaturgia, ohjaaminen
Työpajassa keskitytään lausujan oman äänen ja liikkeen löytämiseen, yhteistyöhön ja tutkitaan esityksellisiä elementtejä. Ota mukaan 2 - 3 lyhyttä runotekstiä tms., jotka olet opetellut ulkoa.

Sami on teatteriopettaja, ohjaaja ja dramaturgi. Hän on opiskellut mm. puheviestintää ja käsikirjoittamista ja valmistui teatteriopettajaksi Teatterikorkeakoulusta 2003. Hän on opettanut pitkään Annantalon taidekeskuksessa Helsingissä ja Teatterikorkeakoulun avoimessa yliopistossa. Sami kuuluu monitaiteeseen ryhmään Umbra X Ensemble ja hänen ohjaamansa runoesityksen Yöni ilman unta voi nähdä Oulun monologikilpailussa helmikuussa 2023.

Aura Nurmi: Lavarunous
Työpajassa keskitytään kirjoittamiseen ja spoken wordiin eli lavarunouteen. Työpajassa kirjoitetaan yhdessä ja luetaan tekstejä ääneen, annetaan vinkkejä niin luovan kirjoittamisen parissa kuin esiintymisjännityksen hallinnassa. Lavarunouden ei tarvitse olla entuudestaan tuttua.

Aura on runoilija, kirjailija ja yksi lavarunoustapahtumia järjestävän Helsinki Poetry Connectionin perustajajäsenistä. Aura on opettanut lavarunoutta eri työpajoissa useiden vuosien ajan. Aura on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa, ja hän on julkaissut kaksi teosta: Villieläimiä ja Leijonapatsailla.

Opetuksen lisäksi kurssilla tavataan kirjailijavieras Pauliina Haasjoki sekä vuoden nuori lausuja 2022 Wenla Reimaluoto.
 Hinta

A-hinta 435 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 1 hh)
B-hinta 410 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 2 hh)
C-hinta 315 € (opetus, lounas ja päiväkahvi)
Hintaan lisätään Lausujain Liiton hallinnointimaksu 15 €, joka peritään kurssimaksun yhteydessä.

Ilmoittaudu kurssille 1.2.2023 alkaen
 
Linkki ilmoittautumissivulle


Ilmoittautumislomakkeen lähetettyäsi saat sähköpostiisi vahvistusviestin siitä, että ilmoittautumisesi on vastaanotettu. Jos et saa vahvistusviestiä, tarkistathan sähköpostisi roskapostikansion. Jos vahvistusviestiä ei ole tullut, ole yhteydessä opiston toimistoon.

Kurssikirje ja lasku lähetetään sähköpostitse heti kurssin varmistuttua kevään aikana tai viimeistään noin kolme viikkoa ennen kurssin alkua.

Mikäli kurssilla on tilaa, ilmoittautumisia otetaan vastaan kurssin alkuun asti.


 
Suomen Lausujain Liiton kesäkurssilla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Jokaisella on oikeus osallistua kurssille ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.
Jokaisella on myös oikeus tuntea olonsa turvalliseksi kurssilla ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, seksuaalisesta, fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta.
Turvallisemman tilan periaatteilla ja toimintatavoilla pyritään luomaan tila, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua.
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista