Kestävästi puhdasta

02.11.2023

Omien sanojemme mukaan Joutsenon Opistolla kestävä kehitys näkyy kaikessa toiminnassamme – tarkastellaanpa siis, miten siivoustoimintamme mukailee kestävää kehitystä ja missä aiomme sen saralla kehittyä.

Opistomme siivousta ei ole ulkoistettu, vaan meillä on edelleen omat siistijämme, jotka pitävät tilamme erinomaisen siisteinä. Omat siistijämme ovat opiston strategian mukaisesti sitoutuneet kestävän kehityksen edistämiseen työssään. 

Siivoustoimintamme tähtää luonnonvarojen säästämiseen eri keinoin. Vettä säästääksemme toteutamme vedetöntä siivousta. Emme siis laske vettä sankoihin, vaan pyyhimme lattian pesukoneen jäljiltä nihkeiksi jääneillä mopeilla.  Samoin myös siivousliinojen kosteus hyödynnetään pesun jälkeen. Pesuaineiden oikeaoppinen käyttö on osa perussiivoustoimintaa. Annostelemme pesuaineen aina ohjeiden mukaan ja pyrimme käyttämään mahdollisimman mietoja liuoksia, jolloin pesuaineenkäyttömäärämme ovat vähäisiä. Pesuaineet tilaamme aina laimennettavina ja täyttöpakkauksina. Kun kuljetetaan mahdollisimman vahvoja pesuaineita, saadaan kuljetettua enemmän ainetta kerrallaan vähemmillä päästöillä. Samoin myös pakkausmateriaalin tarve pienenee, kun tilaamme täyttöpakkauksia yksittäisten tuotteiden sijaan.

Desinfiointia emme tee turhanpäiväisesti, vaan tarvittaessa esimerkiksi asuntolan kylpyhuoneiden siivouksessa asukkaan lähdettyä. Desinfiointiaineen käyttöön liittyy muuten jännä seikka. Suihkuttamisen sijaan aine sirotellaan sirottimella. Tiedätkö miksi? Käyttäjän turvallisuuden takaamiseksi. Näin ainetta ei päädy hengitysilmaan. 

Kiertotaloutta edistämme sillä, että siivousvälineet käytetään aina loppuun saakka ja senkin jälkeen vielä uudessa käyttötarkoituksessa. Käytämme mikrokuitua, joka on kestävä siivousmateriaali. Siivouksesta huonoksi menneet liinat hyötykäytetään kiinteistönhuollon toimesta tai taidelinjalla maalaustarvikkeena. Mitään ei heitetä pois ennen kuin se on aivan varmasti käytetty kaikilla keinoilla hyväksi.

Viimeisimpänä uudistuksenamme aloimme tarjoamaan pyykinpesuaineen asukkaillemme. Näin pystymme vaikuttamaan siihen, että pesuaine on ekologista eli ympäristömerkittyä kotimaista tuotetta. Tällöin pyykkikoneemmekaan eivät rasitu jatkuvasti vaihtuvista pesuaineista, eivätkä opiskelijat kanna yksittäisiä pakkauksia kaupasta. Säästöä säästön perään. 😉

Edellä mainittiinkin vielä tärkeä seikka myös koko siivoustyöstä. Pyrimme aina suosimaan joutsenmerkittyjä ja/tai avainlipputuotteita siivoustoiminnassamme. Seuraavana tavoitteenamme onkin, että kaikki käyttämämme tuotteet ovat vähintään ympäristömerkittyjä, mutta mielellään myös kotimaisia. Ympäristömerkki takaa, että tuote täyttää tiukat ympäristökriteerit ollen esimerkiksi biohajoava, ympäristölle vähemmän haitallinen kuin tavanomainen, hajusteeton ja puhdistusteholtaan erinomainen pienilläkin määrillä. Erilaisia kriteerejä on asetettu tuotteen koko elinkaaren eri vaiheille, jotta tuote voi saada joutsenmerkin. 

Tiesithän, että sinunkin on helppo suosia ympäristömerkittyjä tuotteita omassa siivouksessasi. Valitsemalla ympäristömerkityn tuotteen voit vaikuttaa paremman huomisen puolesta! Tietysti myös oikea annostelu ja hankintojen vähentäminen ovat jokaiselle tärkeitä keinoja vaikuttamiseen. 😊

Lisää blogeja

4 kuukautta sitten

Opistomuistoista opettajan polulle

Mieleenpainuvan vuoden jälkeen Minna uskaltautui tavoittelemaan unelmiaan jatko-opinnoista.

3 vuotta sitten

Aikuisopiskelijan kokemuksia ja muistoja

Virpi opiskeli englannin perusopinnot ja huomasi vuoden jälkeen itsetunnonkin nousseen reilusti!

2 vuotta sitten

Jälkiruoka, supersankarielokuva ja Taidetalon ruutulattia

Kuvataiteilija Tuulia Iso-Tryykäri muistelee omaa opistovuottaan Joutsenon Opiston kuvataidelinjalla.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista