Lausuntakurssi 15.7. 19.7.2019

Suomen Lausujain Liitto järjestää perinteisen kesäkurssinsa ensimmäistä kertaa yhteistyössä Joutsenon Opiston kanssa. Lausuntakurssi sopii kaikille sanataiteesta ja esiintymisestä kiinnostuneille. Kurssilla tutkitaan puheilmaisuun liittyviä asioita äänenkäytöstä fyysisen ilmaisun kautta tekstianalyysiin ja esityksen valmistamiseen. Osallistujat kiertävät kurssin aikana eri opettajien luona. Kullakin opettajalla on oma erityisalueensa, johon hänen työpajoissaan syvennytään. Kurssi tähtää torstai-iltana pidettävään matineaan, jonka tähtinä ovat kurssilaiset joko solisteina tai ryhmissä. Osallistuminen matineaan on vapaaehtoista.

Mikäli haluat erityisesti ohjauksen ryhmään tai Alexander-tekniikan ryhmään, mainitse asiasta hakulomakkeen lisätietoja-kohdassa.

Työpajat

Henri Tuulasjärvi: Runon on ohjaamisen työpaja

Uutena aiheena kurssilla on runon ohjaamisen työpaja. Tämä työpaja poikkeaa kurssikokonaisuudesta siten, että siihen osallistuvat eivät kierrä muiden opettajien opetuksessa. Runon ohjaamisen ryhmää vetää esitysten tekijä, ohjaaja Henri Tuulasjärvi. Työpaja on suunnattu ensisijaisesti lausuntaryhmien vetäjille ja ohjaajille sekä heille, keitä runoesitysten ohjaaminen kiinnostaa.

Työpajassa harjoitellaan runollisen tekstimateriaalin ohjaamista sekä tutkitaan valmistuvan runoesityksen suhdetta keskeneräisyyteen. Mitä ohjaaminen on ja miten ohjata esiintyjää? Miten näyttämöllistää omaa ajattelua? Kuka tai mikä runon puhuja on? Miten järjestää esitykseen alku, keskikohta ja loppu?

Eero Ojala: Ilo ja leikki

Työpajoissa tutkitaan runon herättämiä impulsseja, luovuutta ja sitä, miten tunnistaa ja myös rikkoa suunta, johon runo ”lähtee viemään”. Eero Ojala on Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä ja Vuoden nuori lausuja -kisan voittaja vuodelta 2012. Hän on opettanut aiemmin SLL:n kursseilla aiheinaan mm. äänenkäyttö, groteski ilmaisu ja fyysinen ilmaisu. Ojala toimii myös kurssin vastuuopettajana.

Päivi Saraste: Luonnollista ääntä etsimässä

Työpajoissa tutkitaan äänen ja hengityksen vapaata ja luonnollista toimintaa laulun tai puheen kautta. Osallistujilla on hyvä olla oma laulu ja/tai teksti, jonka muistaa helposti ulkoa. Päivi Saraste on kuopiolainen pitkän linjan laulupedagogi ja Alexander-tekniikan opettaja. Hän on pitänyt luonnolliseen äänenkäyttöön tähtääviä kursseja laajalti eri puolilla maata, mm. Teatterikorkeakoulussa ja Ilmaisuverstaassa.

Ella Pyhältö: Rohkeus

Tutkitaan esityksen dramaturgiaa, itseohjautuvuutta ja uskallusta tehdä omannäköisiä ratkaisuja. Keskitymme esiintyjän vahvuuksiin ja menemme rohkeasti kohti mahdotonta ja sen läpi. Ella Pyhältö on näyttelijä ja lausuja ja hän on kouluttanut esiintyjiä vuodesta 2003.

Lauri Niskanen: Runoanalyysi

Mikä on runo? Mitä runo merkitsee? Miten runoa voi lähestyä? Työpajoissa luetaan erilaisia runoja eri aikakausilta, ja pohditaan eri tapoja lähestyä ja avata niitä: Mistä runo ”kertoo”, mikä on runon ”aihe”? Mitä muotoja ja keinoja siinä on käytetty ja mihin se viittaa? Mitä se on syönyt ja miksi se on sellainen kuin se on? Lauri Niskanen on väitöskirjatutkija, kirjoittaja ja lausuja. Hän on opettanut vuodesta 2015 Helsingin yliopistolla runoanalyysiä, ja Helsingin kulttuurikeskuksella kirjoituskursseja lapsille ja nuorille.

Kurssille mahtuu yhteensä 60 osallistujaa. Mikäli osallistujamäärä jää kuitenkin alle 50, joutuu myös joku opettajista jäämään pois.

Opetuksen lisäksi kurssilla tullaan tapaamaan myös kaksi taiteilijavierasta: yksi kirjailijavieras, joka julkistetaan myöhemmin ja lausujavieraana Vuoden nuori lausuja 2018 Miiko Toiviainen uudella esityksellään.

Kurssin laajuus 35 tuntia.

Opettajat
Eero Ojala (kurssin vastuuopettaja), Lauri Niskanen, Ella Pyhältö, Päivi Saraste ja Henri Tuulasjärvi

Kurssimaksut
A-hinta  395 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 2 hh)
B-hinta  300 € (opetus, lounas ja päiväkahvi)
C-hinta  415 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 1 hh)

Ilmoittautuminen 1.2.2019 alkaen
Kurssi on täynnä. Ilmoittautumisia otetaan vastaan jonotuslistalle, josta mahdollisesti vapautuvat paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

Ilmoittaudu

Tulostettava ilmoittautumislomake

 

Ilmoittautua voi myös esitteen ilmoittautumislomakkeella.

Kurssille tulee ilmoittautua viimeistään kaksi viikkoa ennen kurssin alkua.
Mikäli kurssilla on tilaa, ilmoittautumisia otetaan vastaan kurssin alkuun asti.

Ilmoittautumislomakkeen lähetettyäsi saat sähköpostiisi vahvistusviestin siitä, että ilmoittautumisesi on vastaanotettu. Vahvistusviesti on samalla myös hyväksymisilmoitus kurssille. Jos kurssi on täynnä tai kurssi peruuntuu, ilmoitamme siitä erikseen.

Kurssikutsu ja lasku lähetetään sähköpostitse heti kurssin varmistuttua kevään aikana tai viimeistään noin kaksi viikkoa ennen kurssin alkua.