Lausuntakurssi 13. 17.7.2020

Suomen Lausujain Liitto järjestää perinteisen kesäkurssinsa toista kertaa yhteistyössä Joutsenon Opiston kanssa. Lausuntakurssi sopii kaikille sanataiteesta ja esiintymisestä kiinnostuneille. Kurssilla tutkitaan puheilmaisuun liittyviä asioita äänenkäytöstä fyysisen ilmaisun kautta tekstianalyysiin ja esityksen valmistamiseen.

Viimekesäiseen tapaan kurssilla on eri ryhmiä ja työpajoja, joista osa on kiertäviä ja osa keskittyy yhteen osa-alueeseen. Ei-kiertäviä työpajoja ovat Alexander-tekniikan työpaja sekä Runon ohjaamisen työpaja. Muiden ryhmien lopullinen rakenne selviää osallistujamäärän varmistuttua. Kiertävissä ryhmissä opiskellaan muun muassa äänenkäyttöä, tilan ja ilmaisuvolyymin hahmottamista, esityksen valmistamista ja käytäntöpainotteista tekstianalyysiä.

Ryhmät jan työpajat valmistavat kurssin aikana kaksi matineaa, jotka sijoittuvat torstaille ja perjantaille. Kukin osallistuja osallistuu vain yhteen matineaan, johon osallistuminen on vapaaehtoista, mutta kannustettavaa.

Mikäli kurssille tulee 60 osallistujaa, kurssille voidaan perustaa myös aloittelijoiden ryhmä. Ryhmä ei ole kiertävä ja se on tarkoitettu ensisijaisesti lausunnan ja esiintymisen vasta-alkajille.

Mikäli haluat erityisesti  Runon ohjaamisen työpajaan tai Alexander-tekniikan työpajaan, mainitse asiasta hakulomakkeen Lisätietoja-kohdassa.

Ei-kiertävät työpajat

Henri Tuulasjärvi: Runon ohjaamisen työpaja

Runon ohjaamisen työpajaa vetää esityksentekijä, ohjaaja Henri Tuulasjärvi. Työpaja on suunnattu ensisijaisesti lausuntaryhmien vetäjille ja ohjaajille sekä heille, keitä runoesitysten ohjaaminen kiinnostaa. Työpajassa harjoitellaan runollisen tekstimateriaalin ohjaamista sekä tutkitaan valmistuvan runoesityksen suhdetta keskeneräisyyteen. Mitä ohjaaminen on? Miten järjestää esitykseen alku, keskikohta ja loppu? Mitä toisto mahdollistaa? Entä miten ohjata esiintyjää?

Päivi Saraste: Luonnollista ääntä etsimässä (Alexander-tekniikka)

Työpajoissa tutkitaan äänen ja hengityksen vapaata ja luonnollista toimintaa laulun tai puheen kautta. Osallistujilla on hyvä olla oma laulu ja/tai teksti, jonka muistaa helposti ulkoa. Päivi Saraste on kuopiolainen pitkän linjan laulupedagogi ja Alexander-tekniikan opettaja. Hän on pitänyt luonnolliseen äänenkäyttöön tähtääviä kursseja laajalti eri puolilla maata, mm. Teatterikorkeakoulussa ja Ilmaisuverstaassa.

Päivi Kangas: Lausunnan perusteet (toteutuu vain, mikäli osallistujia on riittävästi)

Ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat opiskelleet lausuntaa vasta vähän tai ei ollenkaan. Ryhmässä keskitytään lausunnan perusteisiin. Harjoituksissa pyritään liikkeen ja levon rytmiä vaihdellen äänen ja ilmaisun vapauttamiseen.
Päivi Kangas on puheilmaisun opettaja ja lausuja. Puheilmaisua ja lausuntaa hän on opettanut pääosin Helsingin yliopistossa ja Helsingin työväenopistossa.

Kiertävät ryhmät

Eero Ojala: Tarkkuus ja tekniikka

Työpajoissa tutkitaan ilmaisun monipuolisuutta erilaisten puheen ja rytmityksen  nyanssien käytön kautta. Ojala on Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä ja Vuoden nuori lausuja -kisan voittaja vuodelta 2012. Hän on opettanut aiemmin SLL:n kursseilla aiheinaan mm. äänenkäyttö, groteski ilmaisu ja fyysinen ilmaisu. Ojala toimii myös kurssin vastuuopettajana sekä SLL:n puheenjohtajana.

Ella Pyhältö: Esiintyjä tilassa ja tilanteessa

Tutkitaan esityksen dramaturgiaa, itseohjautuvuutta ja uskallusta tehdä omannäköisiä ratkaisuja erityisesti suhteessa tilaan. Tässä ryhmässä työskennellään ensisijaisesti samassa tilassa, jossa pidetään myös matinea. Kukin osallistuja saa yksilökohtaista ohjausta ja apua runon tulkinnallisiin ratkaisuihin. Ella Pyhältö on näyttelijä ja lausuja ja hän on kouluttanut esiintyjiä vuodesta 2003.

Lauri Niskanen: Tekstin tulkinta

Miten runoa voi lähestyä? Mitä runosta nousee, kun sitä puhuessa painotetaan eri asioita? Työpajoissa keskitytään runojen sisältöön käytännön harjoittelun kautta ja pohditaan eri tapoja lähestyä ja avata niitä. Mistä runo ”kertoo”, mikä on runon ”aihe”? Lauri Niskanen on väitöskirjatutkija, kirjoittaja ja lausuja. Hän on opettanut vuodesta 2015 Helsingin yliopistolla runoanalyysiä, ja Helsingin kulttuurikeskuksella kirjoituskursseja lapsille ja nuorille.

Kurssilla tullaan tapaamaan myös yksi kirjailijavieras ja näkemään yksi vieraileva lausuntaesitys. Kirjailijatapaaminen ja vieraileva esitys ovat avoimia kaikille ja tarkemmat tiedot niistä ilmoitetaan kevään aikana.

Kurssin laajuus 35 tuntia.

Opettajat
Eero Ojala (kurssin vastuuopettaja), Päivi Kangas,  Lauri Niskanen, Ella Pyhältö, Päivi Saraste ja Henri Tuulasjärvi

Kurssimaksut
A-hinta  415 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 1 hh)
B-hinta  395 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 2 hh)
C-hinta  300 € (opetus, lounas ja päiväkahvi)

Ilmoittautuminen 1.2.2020 alkaen

Koronaepidemian takia Joutsenon Taidekesän kurssit kesältä 2020 on peruttu.

 

Mikäli kurssilla on tilaa, ilmoittautumisia otetaan vastaan kurssin alkuun asti.

Ilmoittautumislomakkeen lähetettyäsi saat sähköpostiisi vahvistusviestin siitä, että ilmoittautumisesi on vastaanotettu. Vahvistusviesti on samalla myös hyväksymisilmoitus kurssille. Jos kurssi on täynnä tai kurssi peruuntuu, ilmoitamme siitä erikseen.

Kurssikutsu ja lasku lähetetään sähköpostitse heti kurssin varmistuttua kevään aikana tai viimeistään noin kaksi viikkoa ennen kurssin alkua.

Peruutusehdot