Tervetuloa tutustumaan
Joutsenon Opistoon

Tutustu monipuoliseen koulutustarjontaamme ja ota meihin yhteyttä, mikäli jokin asia askarruttaa. Autamme mielellämme kaikissa opistoon ja opiskeluun liittyvissä asioissa.

Ota yhteyttä

Arvona vastuullisuus

Visiomme on olla ekososiaalisen sivistyksen edelläkävijä vuoteen 2035 mennessä. Ekososiaalisen sivistyksen arvot vastuullisuus, kohtuullisuus, ihmistenvälisyys ja systeeminen maailmansuhde näkyvät kaikessa toiminnassamme. Joutsenon Opiston johto ja henkilökunta ovat sitoutuneet seuraaviin asiakaslupauksiin:
– opiskelijamme ovat tyytyväisiä opiston järjestämään koulutukseen ja tukipalveluihin
– henkilökuntamme on osaavaa, työhönsä sitoutunutta, osaamistaan kehittävää ja muutosmyönteistä
– fyysisen oppimis- ja asumisympäristön lisäksi huolehdimme myös opiskelijoidemme henkisestä hyvinvoinnista.

Lue lisää strategiastamme
Tutustu opetussuunnitelmamme yleiseen osaan
Tutustu linjakohtaiseen opetussuunnitelmaanne 2020-2021
Tutustu linjakohtaiseen opetussuunnitelmaamme 2021-2022

Jatkuvan parantamisen periaate

Vastuullinen toimintamme perustuu jatkuvan parantamisen periaatteeseen. Keräämme opiskelijoiltamme säännöllisesti palautetta, jotta pystymme kehittämään toimintaamme ja lunastamaan asiakaslupauksemme. Keväällä 2020 opistolle myönnettiin CAF-tunnustus esimerkillisesti toteutetusta kehittämistyöstä.

Opistolle CAF-tunnustus
Lue lisää opiskelijapalautteesta

 

 

 

Monipuolisen koulutustarjonnan kansanopisto

Joutsenon Opiston opiskelijakunta koostuu eri puolilta Suomea lähtöisin olevista nuorista ja aikuisista. Talvikaudella koulutustarjontaamme sisältyy kieliä, kuten englantia, japania ja koreaa, kuvataidetta, avoimen yliopiston perusopintoja ja uutena linjana syksystä 2020 alkaen kestävyystieteen linja. Lisäksi opetamme suomen kieltä ulkomaalaisille.

Laaja valinnaisainevalikoimamme takaa sen, että yksilölliset kiinnostuksen kohteet ja tarpeet tulevat huomioiduiksi, ja että jokainen opiskelija pääsee itse vaikuttamaan opintojensa rakentumiseen.

Opistomme järjestää  myös S2-opetusta Joutsenon vastaanottokeskuksessa.

Kesäisin Joutsenon Taidekesä tuo opistollemme laajan kirjon eri taiteenalojen opettajia, opiskelijoita, ammattilaisia ja harrastajia.

Juuret ja sijainti

Poliittisesti ja ideologisesti sitoutumaton Joutsenon Opisto on toiminut samalla luonnonkauniilla paikalla vuodesta 1950. Lappeenrannassa, Joutsenon kaupunginosassa sijaitseva opistokampuksemme on alueena rauhallinen ja viihtyisä.

Sijaintimme aivan Saimaan rannalla tarjoaa erinomaiset ulkoilumahdollisuudet opiskelijoillemme. Luonnonläheisyys on meille voimavara, ja opistomme vastuullisuuslupaukseen sisältyykin myös kestävän kehityksen vaaliminen ja edistäminen.

Opiskelurauhan takaava ympäristömme ei kuitenkaan ole eristäytynyt tai etäinen. Joutsenon keskustaan on matkaa noin 2,5 kilometriä. Linja-autopysäkki sekä rautatieasema ovat kävelymatkan päässä, ja julkisten liikennevälineiden yhteydet lähimpiin kaupunkeihin, Lappeenrantaan ja Imatralle, ovat säännölliset. Opiskelijoillamme on myös mahdollisuus lainata opiston polkupyöriä

Välivuosi Joutsenon Opistossa tuntuu koko ajan oikeammalta ratkaisulta, koska akateemisten opintojen lisäksi olen päässyt pohtimaan omaa itseäni, arvojani ja tulevaisuuttani. Opistolla painotetaan vastuullisuutta, mikä näkyy muun muassa käytännön tekoina korona-aikana. Voimavarana ovat myös opistokaverit, joiden kanssa voimme jakaa huolenaiheitamme, nauraa vatsat kippurassa tai olla vain hiljaa yhdessä..

I think spending a gap year at Joutsenon Opisto was definitely a good thing for me. I’ve learned so much, more than I expected. I already knew what I wanted to do in the future, but this year made me 110 % sure about it. Besides my improved language skills, I feel like I’ve grown a lot as a person.

Joutsenon Opistolle oli aina helppo tulla – ei matkan, vaan lämpimän ilmapiirin takia. Olo ja tunnelma oli aidon yhteisöllinen ja pystyin puhumaan asioistani sekä henkilökunnalle että opiskelukavereilleni aina niin halutessani. Englannin kielen linjalla opiskellessani sain lisää rohkeutta sekä luottamusta, että pärjään myös yliopistossa.

ps. Keittiön työntekijöille erityiskehut todella hyvästä ruuasta!

Olen nyt toisen vuoden tutkinto-opiskelija Japanissa Reitakun yliopistossa, jonne pääsin suoraan opistovuoteni jälkeen. Joutsenon Opiston natiivi japanin opettajamme auttoi hakulomakkeiden täyttämisessä ja pääsykokeeseen valmistautumisessa.

 Suosittelisin opistoa ehdottomasti! Ei minusta olisi muuten ollut hakemaan Taideinstituuttiin, enkä siis olisi tässä ilman opistoa. Opisto oli tärkeä etappi matkalla, josta on paljon lämpimiä ja hyviä muistoja!

 

Opiskelu Joutsenon opistossa tarjosi minulle hyvän mahdollisuuden opiskella Jyväskylän avoimen yliopiston tarjoamaa psykologian perusopintoja ryhmäohjausmallissa. Avoimen yliopiston opinnot ovat olleet opettavaisia sekä innostavia ja ovat lisänneet kriittistä ajattelua sekä lisänneet tiedon määrää valtavasti. Työskentely on välillä tuntunut raskaalta ja jopa mahdottomalta, mutta oppimistehtävistä ja tenteistä on silti selvitty.

 

Opinnot haastoivat, innostivat ja edistyivät Joutsenon Opistossa vietetyn vuoden aikana. Sain suoritettua kaksi perusopintokokonaisuutta ja aloitin kasvatustieteen aineopinnot avoimessa yliopistossa. Hyvä opetus ja tuki, motivaatio ja ilo oppimisesta ovat vieneet eteenpäin. Eikä opistovuosi ole ollut pelkkää armotonta opiskelua.

Kuvataidelinjalla harjoittelimme lähes kaikkia taiteen tekniikoita. Opin muun muassa öljyväri- ja temperamaalausta sekä metalligrafiikkaa, mistä hyödyin pääsykokeissa Saimaan ammattikorkeakouluun opistovuoden keväällä. Taiteellisen kehittymiseni lisäksi Joutsenon Opistossa opin tuntemaan omat vahvuuteni ja toimimaan entistä aktiivisemmin ryhmätyöskentelytilanteissa.