Lausuntakurssi 19.-23.7.2021

Suomen Lausujain Liitto järjestää perinteisen kesäkurssinsa toista kertaa yhteistyössä Joutsenon Opiston kanssa. Lausuntakurssi sopii kaikille sanataiteesta ja esiintymisestä kiinnostuneille. Kurssilla tutkitaan puheilmaisuun liittyviä asioita äänenkäytöstä fyysisen ilmaisun kautta tekstianalyysiin ja esityksen valmistamiseen. Viimekertaiseen tapaan kurssilla on eri ryhmiä, joista osa on kiertäviä ja osa keskittyy yhteen osa-alueeseen. Ei-kiertäviä ryhmiä ovat Alexander-tekniikan ryhmä sekä Runon ohjauksen ryhmä. Kiertävissä ryhmissä opiskellaan muun muassa äänenkäyttöä, tilan ja ilmaisuvolyymin hahmottamista, esityksen valmistamista ja käytäntöpainotteista tekstianalyysiä. Ryhmät valmistavat kurssin aikana kaksi matineaa, jotka sijoittuvat torstaille ja perjantaille. Kukin osallistuja osallistuu vain yhteen matineaan, johon osallistuminen on vapaaehtoista, mutta kannustettavaa.

Mikäli kurssille tulee 60 osallistujaa, kurssille voidaan muodostaa myös aloittelijoiden ryhmä. Ryhmä ei ole kiertävä ja se on tarkoitettu ensisijaisesti lausunnan ja esiintymisen vasta-alkajille.

Opetuksen lisäksi kurssilla tullaan tapaamaan kirjailijavieras Veera Antsalo ja näkemään yksi vieraileva lausuntaesitys.

Ilmoittautumislomakkeessa voit valita ryhmät, joihin osallistut.

Ei-kiertävät työpajat

Henri Tuulasjärvi: Runon ohjaamisen työpaja

Runon ohjaamisen työpajaa vetää esityksentekijä, ohjaaja Henri Tuulasjärvi. Työpaja on suunnattu ensisijaisesti lausuntaryhmien vetäjille ja ohjaajille sekä heille, keitä runoesitysten ohjaaminen kiinnostaa. Työpajassa harjoitellaan runollisen tekstimateriaalin ohjaamista sekä tutkitaan valmistuvan runoesityksen suhdetta keskeneräisyyteen. Mitä ohjaaminen on? Miten järjestää esitykseen alku, keskikohta ja loppu? Mitä toisto mahdollistaa? Entä miten ohjata esiintyjää?

Sini Hukkanen: Luonnollista ääntä etsimässä (Alexander-tekniikka)

Työpajoissa tutkitaan Alexander-tekniikan näkökulmasta ääntä ja olemista ja tutustutaan Alexander-tekniikan perusteisiin. Osallistujilla on hyvä olla oma teksti ja/tai laulu, jonka muistaa helposti ulkoa. Sini Hukkanen on Alexander-tekniikan opettaja ja näyttelijä. Alexander-tekniikan pariin hänet johdatti kaipuu olla vähemmän pelkäävä erilaisissa tilanteissa.

Päivi Kangas: Lausunnan perusteet (toteutuu vain, mikäli osallistujia on riittävästi)

Ryhmä on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat opiskelleet lausuntaa vasta vähän tai ei ollenkaan. Ryhmässä keskitytään lausunnan perusteisiin. Harjoituksissa pyritään liikkeen ja levon rytmiä vaihdellen äänen ja ilmaisun vapauttamiseen.
Päivi Kangas on puheilmaisun opettaja ja lausuja. Puheilmaisua ja lausuntaa hän on opettanut pääosin Helsingin yliopistossa ja Helsingin työväenopistossa.

Kiertävät ryhmät

Eero Ojala: Tarkkuus ja tekniikka

Työpajoissa tutkitaan ilmaisun monipuolisuutta erilaisten puheen ja rytmityksen  nyanssien käytön kautta. Ojala on Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä ja Vuoden nuori lausuja -kisan voittaja vuodelta 2012. Hän on opettanut aiemmin SLL:n kursseilla aiheinaan mm. äänenkäyttö, groteski ilmaisu ja fyysinen ilmaisu. Ojala toimii myös kurssin vastuuopettajana sekä SLL:n puheenjohtajana.

Ella Pyhältö: Esiintyjä tilassa ja tilanteessa

Tutkitaan esityksen dramaturgiaa, itseohjautuvuutta ja uskallusta tehdä omannäköisiä ratkaisuja erityisesti suhteessa tilaan. Tässä ryhmässä työskennellään ensisijaisesti samassa tilassa, jossa pidetään myös matinea. Kukin osallistuja saa yksilökohtaista ohjausta ja apua runon tulkinnallisiin ratkaisuihin. Ella Pyhältö on näyttelijä ja lausuja ja hän on kouluttanut esiintyjiä vuodesta 2003.

Lauri Niskanen: Tekstin tulkinta

Miten runoa voi lähestyä? Mitä runosta nousee, kun sitä puhuessa painotetaan eri asioita? Työpajoissa keskitytään runojen sisältöön käytännön harjoittelun kautta ja pohditaan eri tapoja lähestyä ja avata niitä. Mistä runo ”kertoo”, mikä on runon ”aihe”? Lauri Niskanen on väitöskirjatutkija, kirjoittaja ja lausuja. Hän on opettanut vuodesta 2015 Helsingin yliopistolla runoanalyysiä, ja Helsingin kulttuurikeskuksella kirjoituskursseja lapsille ja nuorille.

Kurssin laajuus 35 tuntia.

Opettajat
Eero Ojala (kurssin vastuuopettaja), Sini Hukkanen, Päivi Kangas, Lauri Niskanen, Ella Pyhältö ja Henri Tuulasjärvi

Kurssimaksut
A-hinta  415 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 1 hh)
B-hinta  395 € (opetus ja majoitus täysihoidossa 2 hh)
C-hinta  300 € (opetus, lounas ja päiväkahvi)

Ilmoittautuminen 1.2.2021 alkaen

 

Linkki ilmoittautumissivulle

 

Ilmoittautumislomakkeen lähetettyäsi saat sähköpostiisi vahvistusviestin siitä, että ilmoittautumisesi on vastaanotettu. Jos vahvistusviestiä ei ole tullut, otathan yhteyttä opiston toimistoon.

Kurssikutsu ja lasku lähetetään sähköpostitse heti kurssin varmistuttua kevään aikana tai viimeistään noin kaksi viikkoa ennen kurssin alkua.

Mikäli kurssilla on tilaa, ilmoittautumisia otetaan vastaan kurssin alkuun asti.

Lisätietoa kurssiviikosta ja aikatauluista

Peruutusehdot