Mariellan, Miran ja Annin h-hetki koittaa japanin kielen puhetilaisuudessa!

17.03.2022

Joutsenon Opiston Japanin kielen ja kulttuurin linjan opiskelijat ovat perinteisesti osallistuneet valtakunnalliseen japanin kielen puhetilaisuuteen, eikä perinne katkea tänäkään vuonna. Vuoden 2022 tapahtumassa Joutsenon Opistoa edustavat Anni ja Mira, jotka muodostavat parin ja toteuttavat puheensa dialogina. Kolmanneksi puhujaksi opiskelijoiden joukosta valittiin Mariella, joka esittää puheensa yksin.

Japanin kielen ja kulttuurin opettajien yhdistys järjestää japanin kielen puhetilaisuuden tänä vuonna yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa. Tapahtumaa on järjestetty jo 1980-luvulta lähtien ja siihen osallistuu japanin kielen opiskelijoita ympäri Suomea. Tilaisuuden avulla tuetaan japanin kielen opiskelua, kun opiskelijat pääsevät tapaamaan toisiaan, esittelemään opittua kielitaitoa ja kuuntelemaan toistensa puheita. Tapahtuma järjestetään lauantaina 19.3. etätapahtumana Zoomin kautta.

Anni, Mira ja Mariella valikoituivat puhujiksi karsinnan kautta. Karsintaan osallistuivat kaikki Joutsenon Opiston Japanin linjan opiskelijat ja sen lopuksi opiskelijat äänestivät joukostaan edustajat puhetilaisuuteen. ”Jännittää”, oli lähes yhteinen vastaus, kun Annilta, Miralta ja Mariellalta kysyttiin tämän hetken tunnelmia, viikko ennen tapahtumaa.

”No minua ei vielä niin paljoa, mutta juuri ennen tilaisuutta ja itse tilaisuudessa varmastikin”, mietti Mariella.

Mariella valitsi puheensa aiheeksi opiskeluaikansa Puolassa vuonna 2020, ja siihen liittyvät kokemukset. Paikassa, jossa hän opiskeli, oli hieno japanilainen puutarha ja tämä olikin oiva yksityiskohta, johon Mariella valitsi päättää puheenvuoronsa. Annilla ja Miralla on molemmilla pitkä kokemus musiikista, joten heille oli luontevaa suunnitella musiikkiaiheinen puheenvuoro, jossa he käsittelevät heidän taustojaan ja kokemuksiaan musiikin parissa sekä musiikillisia mieltymyksiään. Annin ja Miran puheen kruunaa itse tilanteessa livenä esitettävä musiikkiesitys, jossa Anni soittaa banjoa sekä laulaa ja Mira soittaa huilua. Kiinnostavia ja hienoja puhe-esityksiä on siis luvassa!

Anni, Mira ja Mariella tulevat kaikki hieman erilaisista taustoista mutta heitä kaikkia yhdistää syvä kiinnostus japanin kieltä kohtaan.

”Olen aikaisemmalta koulutukseltani muusikko, mutta pandemian takia ne suunnitelmat pysähtyivät ja piti keksiä jotain muuta. Japanin kieli oli kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa ja kun löysin Joutsenon Opiston, päätin tulla tänne”, kertoo Anni.

Mariella oli hakenut yliopistoon opiskelemaan japanin kieltä. Kun ovet yliopistoon eivät vielä auenneet, halusi hän käyttää vuoden hyödyksi opiskellen japania Joutsenoon Opistossa. Mira taas oli toisen työn merkeissä vietettävän välivuoden kynnyksellä, kunnes huomasi kotiin tulleesta Joutsenon Opiston esitteestä japanin kielen opinnot ja päätti seurata kiinnostuksen kohdettaan.

Opiskelu japanin linjalla on ollut kaikkien kolmen mielestä todella intensiivistä ja tavoitteellista, mutta kaikki ovat myös yhtä mieltä siitä, että vuoden aikana on tulostakin tullut paljon. Kolmikko onkin vakuuttunut, että esimerkiksi Japanin matkalla he pystyisivät jo selviytymään perus palvelutilanteista vaikkapa kahvilassa.

”Joo, ehdottomasti”, huudahtaa Mira ja jatkaa: ”Opetustilanteissa Yuki puhuu meille pääosin japania ja haastaa soveltamaan ja löytämään omia tapoja ilmaista asioita, ettei aina vastata vain niin kuin kirjan esimerkki sanoo.” Opintojen aikana opiskelijat ovat lisäksi päässeet tietokoneen välityksellä harjoittelemaan nimenomaan puhumista ja keskustelemista japanilaisen yhteistyöoppilaitoksen opiskelijoiden kanssa.

Puhetilaisuudessa jokaiselle puhujalla tai puhujaparilla on noin 5 minuutin mittainen puheenvuoro. Kielitaidon kehittymisestä ja saavutetusta tasosta kertoo se, että Anni, Mira ja Mariella ovat suunnitelleet ja kirjoittaneet puheensa itse ja heidän opettajansa Yuki on vain tarkistanut puheiden kieliasun.

Anni, Mira ja Mariella ovat kuulleet toistensa puheet ja pientä hienosäätöäkin niihin on keretty tehdä. Lauantain tapahtumaan valmistaudutaan vielä kolmikon yhteisellä kenraaliharjoituksella mutta kaiken kaikkiaan asiat ovat lauantaita varten hyvin kasassa. Japanin linjan muut opiskelijat osallistuvat tapahtumaan yleisönä ja todennäköisesti he kokoontuvat asuntolaan seuraamaan tapahtumaa.

”Lauantaina kokoonnutaan yhdessä ennen tapahtumaa, mutta suurta suunnitelmaa perusvalmistautumisen ja äänen avauksen lisäksi ei oikeastaan ole. Pitää vain ottaa rauhallisesti, ettei hätiköidä”, toteavat kaikki yhteisesti.

Lisää blogeja

11 kuukautta sitten

Haaveista totta

Marjaana hyppäsi työelämästä vuodeksi opintojen pariin täydentämään omaa osaamistaan. Nyt Marjaanalla on taskussaan englannin kielen opettajan pätevyys.

2 vuotta sitten

Terveiset korean kielen ja kulttuurin linjalla opiskelleelta Inkalta!

Inkan löysi Joutsenon Opiston korean kielen ja kulttuurin linjan ja tunsi unelmiensa täyttyneen.

10 kuukautta sitten

Varaudutaan myös kohtaamaan toisemme

Rehtorimme Ulla pohtii aidon kohtaamisen merkitystä elämän epävarmuuksien hetkillä.

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista