HAKEMINEN

Millaiset pääsyvaatimukset teillä on opintoihin?

 • Opiskelijat valitaan hakemusten perusteella, pääsykokeita ei ole. Valinnat tehdään hakemusten saapumisjärjestyksessä, joten hakemus kannattaa laittaa hyvissä ajoin, jos haluat varmistaa paikkasi linjalla!

Milloin saan tietää tulinko valituksi?

 • Seuraa sähköpostiasi! Käsittelemme hakemuksesi kahden viikon kuluessa sen saapumisesta. Hyväksymiskirjeen lähetämme sähköpostitse hakemuksessa ilmoittamaasi osoitteeseen.

Onko opiskelupaikan vastaanottaminen sitova?

 • Hyväksymiskirjeessä sinua pyydetään vahvistamaan opiskelupaikkasi, mutta vahvistamisen jälkeenkin voit perua opiskelupaikkasi ilmoittamalla siitä opistolle. Perumisesta ei aiheudu kustannuksia.

Vaikuttaako opistovuosi Joutsenossa asemaani yhteishaun ensikertalaiskiintiössä?

 • Ei vaikuta. Lukuvuotesi Joutsenossa ei vaikuta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ensikertalaiskiintiöihin. Säilytät siis ensisijaisuuspisteesi vaikka opiskeletkin päätoimisesti täyden lukuvuoden Joutsenon Opistossa.

 

KUSTANNUKSET JA OPINTOJEN RAHOITUS

Mitä opistomaksuun sisältyy?

Opintojen kustannukset määräytyvät koulutuksen, ruokailun ja asumisen perusteella. Täysihoidossa asuvan opiskelijan maksuun sisältyvät asumisen ja koulutuksen lisäksi kolme päivittäistä ateriaa (aamiainen, lounas, päivällinen) sekä päiväkahvi.

Miten opistomaksu maksetaan?

Koko lukuvuoden mittaisen koulutuksen ajalta maksettavia viikkoja kertyy 35. Opistomaksu maksetaan lukuvuoden mittaisilla linjoilla kahdeksassa tasasuuruisessa erässä, puolen vuoden linjoilla neljässä erässä. Opistomaksun eräpäivä on kuukauden 5. päivä.

Miten rahoitan opintoni?

 • Voit lukea rahoituksesta tarkemmin täältä. Olet oikeutettu toisen asteen opintotukeen. Opintoraha muualla kuin vanhempiensa luona asuvalle on enintään 250,28 euroa kuukaudessa. Opiston asuntolassa asuessasi saat asumislisää 88,87€/kk, muualla asuessasi yleisen asumistuen mukaan. Lue lisää opintotuesta Kelan sivulta.
  Kansanopisto-opintoihin saatu opintotuki ei vähennä myöhempiin korkeakouluopintoihin myönnettävien opintotukikuukausien määrää.

Voinko saada koulumatkatukea, jos päivittäinen koulumatkani on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan?

 • Valitettavasti et. Tukeen ovat oikeutettuja ainoastaan lukiokoulutuksen tai ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat.

OPISKELU

Minkälaisia opiskeluviikkonne ovat?

 • Pääsääntöisesti kaikilla linjoilla on lähiopetusta päivittäin. Viikko-ohjelma vaihtelee kuitenkin jonkin verran linjoittain. Lähiopetuslinjoilla opiskellaan tiiviisti yhdessä pääasiassa noin 25 tuntia viikossa. Avoimen yliopiston linjoilla lähiopetusta on hieman vähemmän, jotta sinulle jää aikaa tehdä suorituksia korkeakouluun. Tämän lisäksi voit valita valinnaisia (yleensä ilta-aikaan) täydentääksesi osaamistasi.

Voinko opiskella etänä?

 • Et valitettavasti. Toimilupamme päätoimisilta opiskelijoilta edellyttää aktiivista osallistumista lähiopetukseen. Etä- tai monimuoto-opetus ei valitettavasti onnistu meillä päätoimisena opintomuotona.

Minulla on osa-aikatyö. Voinko silti opiskella teillä?

 • Tietenkin voit! Teemme jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisen opintosuunnitelman, jossa työskentelysi otetaan huomioon. Todennäköisesti sinulta jää joitain kursseja käymättä, mikä näkyy kevään todistuksessasi, mutta sovitellaan yhdessä opintojasi! Tässä kohtaa suosittelemme, että tarkistat myös työnantajalta, onko vuorojesi paikkoja mahdollista joustaa.

Olenko ”oikea” opiskelija?

 • Olet! Meidän lukuvuoden mittaisilla linjoillamme opiskellessasi olet oikeutettu samoihin etuihin kuin muidenkin oppilaitosten opiskelijat (mm. matkustusalennuksiin ja opiskelijakorttiin).

ASUMINEN

Miksi opistolle kannattaa tulla asumaan?

 • Asuntolaelämä on hyvä vaihtoehto etenkin itsenäisen elämän kynnyksellä. Opastamme sinua tarvittaessa itsenäiseen asumiseen liittyvissä asioissa ja ympärilläsi on muitakin innokkaita opiskelijoita, joiden kanssa voit opiskella yhteisöllisesti tai viettää vapaa-aikaa yhteisissä tiloissamme. Opistomme tarjoaa huoneen käyttöösi koko lukuvuodeksi (myös viikonloppuisin ja loma-aikoina).

Minkälaisia asuntoja opistolla on?

 • Opistolla on kaksi asuntolaa. Pääosa huoneista on soluja, joissa on yhden ja kahden hengen huoneet ja yhteinen kylpyhuone. Opistolla on myös joitakin yhden hengen huoneita, joissa on oma kylpyhuone. Opiskelijoiden käytössä on yhteiset keittiö- ja oleskelutilat kerroksittain.

Minkälainen varustus huoneissa on?

 • Huoneiden kalustukseen kuuluvat sänky ja patja, kirjoituspöytä ja tuoli, lukulamppu, vaatekaappi, verhot ja roskakori. Asukkaiden on tuotava omat peti- ja liinavaatteet. Asukas voi halutessaan tuoda myös omat matot ja verhot.

Miten ruokailut on järjestetty opistolla?

 • Opiston ruokalassa on maanantaista torstaihin tarjolla aamupala, lounas, päiväkahvi ja päivällinen. Perjantaisin tarjolla on aamupala ja lounas. Viikonloppuisin keittiömme on kiinni, mutta asuntoloiden keittiöissä voi itse valmistaa ruokaa. Keittiöistä löytyvät perusvälineet ruoanlaittoon. Erityisruokavaliot otetaan huomioon ruokailuissa.

Onko asuntoloissa nettiyhteys?

 • Asuntolan yleisissä tiloissa ja osassa huoneista on käytössä langaton verkkoyhteys.

Voiko opistolle tuoda mukanaan lemmikkieläimen?

 • Lemmikkieläimiä emme valitettavasti voi ottaa opistolle allergioiden takia.

Miten kulkeminen teille/teiltä onnistuu?

 • Juna- ja bussiasema sijaitsee 2,5 kilometrin päällä opistoltamme. Opiston edestä kulkee myös muutamia kertoja päivässä suora bussivuoro Lappeenrantaan ja takaisin. Meillä on myös lainattavia polkupyöriä. Asukaneuvostomme hoitaa myös kimppakyytiasioita.

Jäikö jokin asia pohdituttamaan? Kysy se meiltä opisto(at)joutsenonopisto.fi!